Papa proglasio sedam novih svetaca

Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio na Misijsku nedjelju, 21. listopada, ispred bazilike Sv. Petra u Vatikanu, papa Benedikt XVI. proglasio je svetima sedmoro blaženika, četvero redovnika i troje laika. To su prvi sveci proglašeni u Godini vjere.

indi2.jpg
Objavljeno:
 
21.10.2012 00:00

Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio na Misijsku nedjelju, 21. listopada, ispred bazilike Sv. Petra u Vatikanu, papa Benedikt XVI. proglasio je svetima sedmoro blaženika, četvero redovnika i troje laika. To su prvi sveci proglašeni u Godini vjere.

Svi su oni u različitim razdobljima i sredinama djelovali uz čvrstu vjeru na karitativnom području. Posebnu je pozornost pobudilo proglašenje svetom sjevernoameričke Indijanke Kateri Tekakwitha (1656-1680), prve indijanske svetice.

„Čovječanstvu su potrebni ljudi koji upiru svoje oči u Boga, crpeći iz tog izvora stvarnu ljudskost kako bi pomogli onima koje Gospodin postavlja na naš put da bismo shvatili da je Krist put života“, rekao je Sveti Otac i izrazio nadu da će svjedočanstvo novih svetaca, posebno njihova ponuda ljubavi Kristu, pomoći sa svojim zagovorom suvremenoj Crkvi i podržati je kako bi ojačala svoje misijsko poslanje u naviještanju Evanđelja cijelom svijetu.

Svi su novi sveci bili evangelizatori. Bio je to Pedro Calungsod (1654-1672), mladi katehist koji je pomagao isusovačkom misionaru na Filipinima s kojim je i mučenički umro jer je išao naviještati kršćansku vjeru, nastojeći uvjeriti ljude da krste svoju djecu. Misionarka je bila i njemačko-američka franjevka Maria Ana Barbara Cope (1838-1918), koja je umrla liječeći gubavce u Molokaiju na Havajskim otocima. Bavarska mističarka Anna Schaeffer (1882-1925) vršila je svoje misijsko poslanje, prihvativši svoju trajnu invalidnost, s kreveta, tješeći ostale. Talijanski svećenik Giovani Battista Piamarta (1841-1913) utemeljitelj je kongregacije, izdavačke kuće i odgojitelj mladih. Španjolska redovnica Maria Carmen Salles y Baranguera (1848-1911) je tijekom svog kratkog života shvatila da je za evangelizaciju potreban kršćanski odgoj, dok francuski isusovac Jacques Berthieu, zaljubljen u Boga i madagaskarski narod, pred streljačkim vodom nije htio zanijekati svoju vjeru i postati glavni savjetnik madagaskarske zajednice.

Papa je istaknuo kako su novi sveci za svoj životni program izabrali Isusove riječi iz Markova Evanđelja: "Sin čovječji došao je služiti i dati svoj život za otkupljenje mnogih". Svojom herojskom odvažnošću oni su posvema posvetili svoj život Bogu, služeći širokogrudno braći. To su kćeri i sinovi Crkve, koji su izabrali službu slijedeći Gospodina. Novi sveci različitog podrijetla, jezika, narodnosti i društvenih slojeva ujedinjeni su u jedan Božji narod u otajstvu Kristova spasenja.

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, Papa je povjerio majčinskom zagovoru Blažene Djevice Marije, čije je svetište u Lourdesu teško pogođeno poplavama, misionare kako bi širom svijeta sijali dobro sjeme Evanđelja te pozvao vjernike da se mole za Sinodu biskupa, koja se već dva tjedna suočava s izazovima nove evangelizacije, a upravo ovih dana rade na zaključnom dokumentu i poruci vjernicima.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!