Papa u propovijedi: Nema poniznosti bez poniženja

Komentirajući današnje evanđelje papa Franjo je potaknuo kršćane da idu putem na koji upućuju Isus Krist i Ivan Krstitelj, putem poniženja.

5.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
07.02.2020 19:32

Papa Franjo u jutrašnjoj propovijedi u Domu svete Marte naglasio je da se ne moramo bojati poniženjâ jer nam ona pomažu da postanemo ponizni te tako bolje oponašamo Isusa, prenosi Vatican News.

I Ivan Kristitelj i Isus bili su izloženi kušnji taštine, oholosti. Isus u pustinji, s đavlom, nakon posta; a Ivan pred zakonoznancima koji su ga pitali je li on Mesija; mogao je odgovoriti da je njegov službenik, a ipak se sam ponizio. Obojica su bila autoritet pred narodom, njihovo je propovijedanje bilo pouzdano. I obojica su upoznala trenutke padanja, jednu vrstu ljudske i duhovne depresije: Isus u Getsemanskom vrtu, a Ivan u zatvoru, iskušan crvom dvojbe je li Isus doista Mesija - kazao je Sveti Otac.

Napomenuo je kako su obojica završila na izrazito ponižavajući način: Isus smrću na križu, smrću najgorih zločinaca, a Ivanu Krstitelju je odrubljena glavu po naredbi kralja.

- Prorok, veliki prorok, 'najveći čovjek rođen od žene' - kako je za njega rekao Isus - i Sin Božji, izabrali su put poniženja. To je put koji nam pokazuju i koji mi, kršćani, imamo slijediti. Doista, u Blaženstvima se ističe da je poniznost pravi put - rekao je Papa.

Kazao je da ne možemo biti ponizni bez poniženja. Svaki put kad se nastojimo pokazati, u Crkvi, u zajednici, to bi bio svjetovni put, a ne Isusov.

- I pastirima se može dogoditi ta kušnja uzdizanja, te bi mogli reći: 'To je nepravda, to je ponižavanje, ne mogu to dopustiti'. Ali ako pastir ne ide tim putom, nije Isusov učenik; on je tada karijerist u talaru. Nema poniznosti bez poniženja – istaknuo je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan