Papin apel vođama zemalja članica G-20

Papa Benedikt XVI. prije sastanka zemalja G-20 u Cannesu u Francuskoj, pozvao je šefove industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta da se zauzmu za pravedan svjetski gospodarski sustav.

papa-dv.JPG
Objavljeno:
 
02.11.2011 00:00
Papa Benedikt XVI. prije sastanka zemalja G-20 u Cannesu u Francuskoj, pozvao je šefove industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta da se zauzmu za pravedan svjetski gospodarski sustav. "Nadam se da će susret pridonijeti prevladavanju teškoća koje sprječavaju promicanje sveopćega ljudskog razvoj", rekao je Papa u srijedu, 2. studenoga, na kraju opće audijencije u Vatikanu.
 
Zemlje G-20 3. i 4. studenoga raspravljat će o reformama financijskog tržišta. Već dan uoči početka Summita, zbog najnovijeg razvoja događaja u Grčkoj te najave referenduma o paketu mjera za izlazak zemlje iz krize, organiziran je izvanredni sastanak europskih čelnika u Cannesu. Na njemu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy 2. studenoga u popodnevnim satima žele, zajedno s čelnicima Europske unije, Vijeća Europe, Europske središnje banke i Međunarodnoga monetarnog fonda, raspravljati o referendumu u Grčkoj. Navečer je predviđen i sastanak grupe s grčkim premijerom Papandreoum.
 
Podsjetimo, Vatikan je 26. listopada predstavio svoje prijedloge za reformu međunarodnog financijskog i monetarnog sustava. Dokument Papinskog vijeća "Iustitia et Pax" na oko 40 stranica između ostaloga predlaže uvođenje poreza na financijske transakcije. Taj porezni prihod trebao bi postati temeljni kapital globalnog fonda za pomoć krizom pogođenim zemljama.
 
Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!