Papin susret s novinarima i članovima i volonterima Banke hrane Europa

Papa se obratio članovima Udruge stranih novinara u Italiji i članovima i volonterima Europskoga saveza banaka hrane.

108.jpeg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
19.05.2019 09:24

U govoru kojim se obratio članovima Udruge stranih novinara u Italiji, papa Franjo istaknuo je da u vremenu u kojemu je velika opasnost od dezinformacija, poniznost čini slobodnima, sposobnima širiti istinu i dati nadu, ostajući uvijek na strani žrtava.

- U vrijeme kada je previše neprijateljskih riječi i lažnih vijesti, poniznost je ta koja čini slobodnima; ona je ključ novinarskoga zanimanja, iako bi netko mogao reći da su njegova bitna obilježja kompetentnost, sposobnost za pisanje, brzina sažimanja, vještina u postavljanju pravih pitanja - rekao je papa Franjo govoreći o komunikaciji i novinarstvu članovima Udruge stranih novinara u Italiji, koje je primio u audijenciju, izvijestio je Vatican News, a prenosi IKA.

- Ako je novinar ponizan ne znači da je osrednji - upozorio je Papa te potaknuo novinare da se odupru napasti objavljivanja vijesti koju nisu dovoljno provjerili. Ne valja dopustiti da ovlada žurba, nego valja pronaći vrijeme potrebno za temeljito shvaćanje.

Ponizni novinar nastoji u potpunosti upoznati činjenice prije nego što ih objavi i komentira.

- Kao što je sveti Franjo Saleški, zaštitnik novinara, poticao da se riječ rabi onako kako kirurg upotrebljava kirurški nožić, tako valja odmjeravati riječi u vremenu u kojemu, posebno u društvenim medijima, mnogi upotrebljavaju nasilan i prezriv jezik. U vremenu previše oštrih riječi, u kojemu se teži klasificiranju osobe, valja, naprotiv, misliti na to da svaka osoba ima nedodirljivo dostojanstvo - upozorio je Papa.

Pozvavši potom novinare da budu na strani žrtava, na strani progonjenih, papa Franjo je istaknuo da su oni i njihov rad potrebni kako se ne bi zaboravile mnoge patnje koje često nisu pod svjetlom reflektora. Pritom je posebno spomenuo takozvane 'zaboravljene ratove', koje, naprotiv, ne treba zaboraviti jer su još u tijeku. Papa je također zahvalio novinarima za pomoć kako se ne bi zaboravili životi koji se prekidaju prije rođenja ili oni tek rođeni koji se gase zbog gladi ili rata, životi djece-vojnika, životi obeščašćene djece, ili životi progonjenih zbog vjere ili etničke pripadnosti.

- Vrlo je važno govoriti o dobru, iako je zlo veća vijest. Ali, ponizni i slobodni novinar čini upravo to - istaknuo je Papa te kazao da ga tješi kada vidi koliko ima dobra.

Susret s članovima i volonterima Europskoga saveza banaka hrane

Papa Franjo primio je jučer u audijenciju članove i volontere Europskoga saveza banaka hrane, u prigodi 30. obljetnice njegova ustanovljenja.

- Nije moguće ukloniti glad iz svijeta ako se ne zaustavi rasipanje hrane, istaknuo je Sveti Otac.

Zahvalnost koju je papa Franjo izrazio članovima i volonterima Banke hrane Europa (Food Bank), koje je primio u audijenciju, bilo je puno divljenja prema njihovu radu koji traje neprekidno već 30 godina, a koji želi biti prva konkretna gesta na putu iskupljenja u korist potrebitih, izvijestio je Vatican News, prenijela je IKA.

- Lijepo je vidjeti različite jezike, vjerovanja, tradicije i usmjerenja, kako se okupljaju, ali ne zato da podijele vlastite interese, nego da se zauzmu za dostojanstvo drugih. Ono što činite bez mnogo riječi odašilje poruku da se budućnost ne gradi tražeći korist za sebe; napredak svih ljudi, naime, raste ako pratimo one koji su zaostali - istaknuo je Papa.

Papa je mišljenja kako glad i rasipanje idu usporedno, te stoga nije moguće ukloniti jedno dok se ne zaustavi drugo.

- Rasipanje očituje nezanimanje za svari i ravnodušje prema onima koji su ih lišeni. Rasipanje je najokrutniji izraz odbacivanja - rekao je Papa te podsjetio na Isusovu gestu kada je, nakon što je podijelio mnoštvu kruh, zahtijevao da se skupe preostali ulomci 'da ništa ne propadne' (usp. Iv 6, 12).

Papa stoga ponovno predlaže konkretni i solidarni put prema općem dobru; put odgovornosti u suprotstavljanju nepravdi i šutnji mnogih.

- Potrebno je podupirati one koji žele promjene na bolje, treba podupirati modele rasta utemeljene na društvenoj jednakosti, ljudskom dostojanstvu, obiteljima, budućnosti mladih, i poštovanju okoliša. Kružno se gospodarstvo više ne može odgađati. Rasipanje ne može biti posljednja riječ koju malo dobrostojećih ljudi ostavlja u nasljeđe, dok veliki dio čovječanstva šuti - upozorio je Papa te na kraju potaknuo nazočne da uključe sve koje susreću, a posebno mlade, da im se pridruže u promicanju dobra, u korist svih ljudi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!