"Dok bude mladeži koja će govoriti Bogu 'Evo me', bit će i budućnosti za svijet"

Opću audijenciju u srijedu 30. siječnja papa Franjo posvetio je svome 26. inozemnom putovanju i sudjelovanju na Svjetskom danu mladih u Panami, istaknuvši da su mladi kvasac svijeta, koji se protivi gradnji zidova i nacionalizama.

Untitled-5.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.S.
Fotograf
TONY GENTILE REUTERS PIXSELL
Objavljeno:
 
04.02.2019 08:32
Osvrnuo se i na susrete s vlastima, biskupima, mladim zatvorenicima, redovnicima i bolesnicima. Bila je to svečanost za mlade, za Panamu i za cijelu Srednju Ameriku, koja je izložena tolikim dramama i kojoj je potrebna nada. Papa je bio posebno ganut mnoštvom djece, što su mu ih s ponosom pokazivali te primijetio kako djeca jamče budućnost naroda.
 
- Dok bude mladih naraštaja koji će biti u stanju poput Marije reći Bogu: „Evo me“, bit će i budućnosti za svijet, poručio je Papa i istaknuo kako je Svjetski susret mladih u Panami ponudio svijetu znak koji ide protiv struje u odnosu na žalosno stremljenje za spornim nacionalizmima, koji podižu zidove i sprječavaju univerzalnost i susrete naroda. Posebno ga je ganula simfonija lica i jezika. ''To je izvor nade i proročki znak, rekao je Papa. Susretu mladih prethodio je susret domorodačkih naroda i Afroamerikanaca, što je još bolje očitovalo višestruko lice Crkve u Americi.
 
Nabrajajući pojedine etape susreta, Papa je posebno istaknuo pobožnost Križnog puta, škole kršćanskog života; tu se uči strpljiva i konkretna ljubav. Papa je hodočasnicima povjerio kako uz krunicu uvijek sa sobom nosi molitvenik s pobožnošću Križnog puta te ga moli čim ima malo vremena.
 
U Panami su mladi nosili s Isusom i Marijom težinu životnih uvjeta tolike braće i sestara Srednje Amerike i cijelog svijeta. Među njima su brojne žrtve ropstva i siromaštva. Tijekom molitvenog bdijenja i euharistijskog slavlja Papa je mlade pozvao da slijede Marijin primjer, koja je u svojoj malenosti više nego itko drugi utjecala na povijest svijeta.
 
- Bila je stvarni Božji influencer, rekao je Papa Franjo o Mariji.
 
Spomenuo je kako je u nedjelju tijekom svečane Mise pozvao mlade da svakodnevno žive Evanđelje, jer mladi nisu sutrašnjica, već današnjica, a to je važno za Crkvu i za svijet. Odrasle je potaknuo da pruže mladim naraštajima naobrazbu, posao, zajedništvo i obitelj, jer je to trenutačno ključno pitanje za obitelj i društvo. Pozdravljajući talijanske hodočasnike, osvrnuo se na sutrašnju svetkovinu Don Bosca, oca i učitelja mladih. On je znao kako omogućiti mladima da osjete Božji zagrljaj, nudeći im nadu, dom i budućnost. Zaželio je da nam don Boscovo svjedočanstvo pomogne shvatiti koliko je važno odgojiti nove naraštaje u istinskim ljudskim i duhovnim vrednotama.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!