Papina poruka konventualcima: Slijedite primjer svetog Ante

Franjevci konventualci ove godine slave 800. obljetnicu pristupanja svetog Antuna Padovanskog franjevačkom redu.

12.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
03.06.2020 17:03

Povodom tog jubileja, papa Franjo je uputio pismo generalnom ministru reda, ocu Carlosu Albertu Trovarelliju, u kojem je, među ostalim, izrazio nadu da će ta obljetnica, posebno u franjevcima i vjernicima koji štuju svetog Antuna, razasutima po cijelome svijetu, pobuditi želju za istim svetim nemirom koji je toga sveca vodio po svijetu kako bi riječju i djelom svjedočio Božju ljubav, prenosi Vatican News.

Papa je u pismu istaknuo primjer koji je sveti Antun dao sudjelujući u teškoćama obitelji, siromašnih i potrebitih, kao i njegovu gorljivost za istinu i pravdu, koji i danas mogu potaknuti na velikodušno sebedarje u znaku bratstva. U tom pogledu, misli su Svetoga Oca prije svega upravljene mladima, kako bi im taj stari svetac, tako suvremen i genijalan u svojim spoznajama, mogao biti uzor da hod svakoga od njih urodi plodom.

Red manje braće konventualaca organizirao je razne inicijative za proslavu 800 godina franjevačkog zvanja svetog Antuna, a Papa se spomenutim pismom također želio povezati sa svima onima koji će sudjelovati u tim događanjima te im poželio da mogu sa svetim Antunom reći 'Vidim svojega Gospodina!', odnosno da s njime mogu ponoviti te riječi koje je 'svetac svega svijeta' izgovorio nekoliko trenutaka prije smrti u dobi od 36 godina. Sveti je Otac pritom istaknuo da u licu svakog brata i sestre treba vidjeti Gospodina te svima nuditi utjehu, nadu i mogućnost susreta s Božjom Riječi, sidrištem života.

Papa je, osim toga, podsjetio da je 1220. godine u Coimbri, u Portugalu, mladi regularni kanonik Reda svetog Augustina, imenom Fernando, rođen u Lisabonu, saznavši za mučeništvo pet franjevaca, ubijenih u Maroku 16. siječnja iste godine zbog ispovijedanja kršćanske vjere, odlučio učiniti preokret u vlastitom životu. Napustio je svoju zemlju i krenuo na putovanje, simbol puta duhovnog obraćenja.

- Isprva se uputio u Maroko, odlučan hrabro živjeti evanđelje, poput mučenika franjevaca koji su tamo podnijeli mučeništvo, no nakon brodoloma je završio na Siciliji, kao što se danas događa s brojnom našom braćom i sestrama - istaknuo je Sveti Otac i dodao da je sa Sicilije providonosni Božji plan Antuna doveo do susreta sa svetim Franjom Asiškim i konačno u Padovu, grad koji čuva njegovo tijelo i koji će uvijek na poseban način biti povezan s njegovim imenom.

Uoči samog spomendana, održat će se povijesno hodočašće u svetište svetog Antuna koje se nalazi na mjestu na kojem je svetac preminuo 1231. godine, a danas je to dio četvrti Arcella na sjeveru Padove.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!