Papina poruka rimskim svećenicima: U oluji niste napustili stado

Papa Franjo uputio je pismo rimskim svećenicima u kojem, među ostalim, spominje brojne rane koje je prouzročila pandemija koronavirusa.

2.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
04.06.2020 16:45

Prije nekoliko dana Sveti Otac je poslao pastirsko pismo svećenicima svoje biskupije, dotaknuvši se posebno onih koji su se na izravan način suočili s pandemijom koronavirusa.

- Kao svećenička zajednica nismo bili izvan te stvarnosti i nismo ju gledali s prozora obuhvaćeni olujom koja je bjesnila, trudili ste se biti prisutni i pratiti svoje zajednice; vidjeli ste vuka kako dolazi i niste pobjegli niti napustili stado - pohvalio je Papa 'svoje' svećenike.

Pismo stiže kao svojevrsna zamjena za susret sa svećenicima na slavlju Mise posvete ulja. Budući da okolnosti nisu dozvolile okupljanje, Papa je odlučio pismom se obratiti svakom svećeniku, podsjećajući na iskustvo zatvorenost i straha prve apostolske zajednice. 

- Proveli su pedeset dana između nepomičnosti, zatvorenosti i navještaja koji će zauvijek promijeniti njihov život. Isus je, naime, iznenadio učenike i rekao im: 'Mir vama!' I u ovo vrijeme osjećamo da radosti i nade, žalosti i tjeskobe današnjih ljudi, posebno siromašnih i svih koji trpe, radosti su također i nade, žalosti i tjeskobe Kristovih učenika, te nema ničega uistinu ljudskoga, a da ne bi našlo odjeka u njihovu srcu - napisao je papa Franjo.

Istaknuo je kako se nakon pretrpljenih žalosti i gubitaka sada pruža mogućnost otvaranja novih stranica života.

- Vidjeli smo neutješna lica onih koji nisu mogli biti uz svoje drage i pozdraviti se s njima u njihovim posljednjim trenutcima. Vrijeme žalovanja bilo je i vrijeme klonulosti duhom. Vidjeli smo trpljenje i nemoć zdravstvenih djelatnika. Svi smo osjetili nesigurnost i strah djelatnikā i volonterā - primijetio je Sveti Otac naglasivši kako smo ovom pandemijom svi iskusili vlastitu ranjivost i nemoć.

Također je napisao kako je pandemija stavila sve pastire i Božji narod pred nove izazove. Priznao je da nije bilo lako pronaći puti kojim valja ići, ali je zbog toga bilo važno u vjeri pozornije osluškivati Božju riječ i Duha Svetoga.

- Vjera nas poziva uspostaviti uvijek novo vrijeme; Gospodinovo vrijeme. Prepustimo se Uskrslome neka nas on nauči pratiti, njegovati i povijati rane našega naroda, ne u strahu nego hrabro, brižno i odgovorno poput Dobroga Samarijanca; radošću pastira koji je pronašao svoju ovcu - napisao je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan