Pokopan kardinal Paolo Sardi

Kardinal Paolo Sardi preminuo je u 84. godini života.

60.jpeg
Autor
vaticannews.va/Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
16.07.2019 14:25

Kardinal Tarcisio Bertone, nekadašnji državni tajnik, predslavio je u bazilici svetoga Petra pogrebnu Misu za kardinala Sardija, koji je preminuo 13. srpnja u 85. godini života.

- Paolo Sardi bio je učitelj moralne teologije, koji je pridonio oblikovanju i širenju moralnoga učiteljstva pape svetoga Ivana Pavla II. - kazao je kardinal Tarcisio Bertone.

Istaknuo je kako je Sardi sudjelovao u pripremi enciklike 'Veritatis splendor', iz 1993. godine, istaknutog dokumenta iz papinstva svetoga Ivana Pavla II., koji je vječno aktualan, i koji je kardinal Sardi prikazao i objasnio u prigodi brojnih susreta s vjernicima, pokazujući da se pojmovi 'istina', 'sloboda', 'savjest', i 'zakon', mogu potpuno razumjeti samo unutar kršćanskoga obzora.

Kardinal Bertone je spomenuo i objavljivanje knjige 'Pobačaj jučer i danas', koja prikazuje razvoj katoličke misli o tom pitanju.

- Riječ je o bitnoj knjizi, posebno u kontekstu velike rasprave koja se tih godina vodila u talijanskom društvu. Osim toga, blagopokojni je kardinal, učenik Pavla VI., dužnosti u Državnom tajništvu, povezivao s pastoralnom službom. Posebno je veliko sudjelovanje bilo na Misi koju je, sve do odlaska u bolnicu, svakoga jutra služio u vatikanskoj bazilici, na oltaru gdje je pokopan papa Ivan XXIII. - rekao je kardinal Bertone.

Na kraju Mise papa Franjo se pridružio celebrantima te predvodio obred tijekom kojega se oprostio od pokojnoga kardinala i u molitvi Bogu preporučio njegovu dušu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!