Prije 100 godina rođen je "33-dnevni papa" Ivan Pavao I.

Bio je to jedan od najkraćih pontifikata u povijesti papinstva, podsjeća u komentaru u povodu 100. obljetnice rođenja Ivana Pavla I. dopisnik Kathpressa u Vatikanu Thomas Jansen. Unatoč tome, ili možda baš zbog toga, Albina Lucianija, rođenog prije 100 godina, 17. listopada 1912., i danas se pamti. Zaštitnik Albina Lucianija msgr. Enrico dal Covolo pripremio je opsežan dosje o životu i vrlinama "Pape s osmijehom" za kojeg vjeruje da bi uskoro mogao biti beatificiran.

Papa-Luciani2.jpg
Objavljeno:
 
17.10.2012 00:00

Bio je to jedan od najkraćih pontifikata u povijesti papinstva, podsjeća u komentaru u povodu 100. obljetnice rođenja Ivana Pavla I. dopisnik Kathpressa u Vatikanu Thomas Jansen.

Ivan Pavao I. umro je samo 33 dana nakon što je izabran za papu, 28. rujna 1978. Unatoč tome, ili možda baš zbog toga, Albina Lucianija, rođenog prije 100 godina, 17. listopada 1912. u Forno di Canale na sjeveru Italije, i danas se pamti, piše Jansen.

Ivan Pavao I. nije bio samo prvi Petrov nasljednik koji je odabrao dva imena. On je prekinuo i mnoge tradicije na papinskom dvoru. Odbacio je tako "Pluralis Majestatis" - vladarsku množinu. Sve do tada pape su, kao i carevi i kraljevi, o sebi govorili u prvom licu množine, oslovljavajući se osobnom zamjenicom "mi". Ivan Pavao I. nasuprot tome rekao je "ja". Čak je i tradicionalni prijenosni papinski tron, sedia gestatoria, htio poslati u spremište Apostolske palače. Iz kurije su ga na kraju ipak nagovorili da koristi približno slično prijevozno sredstvo. Uveo je promjene u Švicarsku gardu: dokinuo je do tada obvezno prigibanje koljena u nazočnosti pape.

Ivan Pavao I. došao je iz vrlo siromašnih životnih uvjeta. Njegov otac radio je kao sezonski radnik u inozemstvu - u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji i rijetko je bio kod kuće. Roditeljska kuća u kojoj je odrastao, s tri sestre i dvije polusestre, podsjeća na knjigu "Don Camillo i Peppone": otac je bio član izrazito antiklerikalne talijanske socijalističke stranke, a majka je bila katolkinja. Unatoč još od djetinjstva slabijem zdravlju Luciani je u svojoj svećeničkoj karijeri najradije htio biti seoski župnik. Prvu svećeničku službu kapelana i vjeroučitelja dobio je nakon ređenja 1935. u svom rodnom gradu Bellunu u regiji Veneto.

Nakon toga predavao je dogmatiku od 1937. do 1947. u tamošnjem sjemeništu. Godine 1958. postao je biskup Vittorio Veneta, mirnog provincijskoga grada u Venetu. Dvanaest godina kasnije, Papa ga je imenovao patrijarhom Venecije. U srpnju 1978. u jednoj je propovijedi rekao da je papa Pavao VI. pogriješio što ga je imenovao na tu službu. Dana 26. kolovoza iste godine, kardinali su ga na konklavama izabrali za njegova nasljednika.

Ivan Pavao I., "Papa s osmijehom" mogao bi uskoro biti beatificiran, prema osobi koja se zalaže za taj predmet i prema kojoj skupljena svjedočanstva "definitivno odbacuju" tezu o trovanju prethodnika Ivana Pavla II.

"Positio" - opsežan dosje o životu i vrlinama budućeg blaženika, koji je sastavio zaštitnik Albina Lucianija msgr. Enrico dal Covolo treba biti predan Vatikanu, u srijedu 17. listopada, prigodom 100. obljetnice njegova rođenja.

U intervjuu danom internet stranici Tgcom24 Mediaset, msgr. Dal Covolo tvrdi da dokumenti i 167 skupljenih svjedočanstava brišu "svaku sumnju u provociranu smrt" Ivana Pavla I. Umro je 28. rujna 1978. od infarkta, piše u priopćenju koje je tada izdala Sveta Stolica. No, neke nepreciznosti o okolnostima smrti izazvale su nagađanja o ubojstvu. Odabir tog Pape poniznog poput franjevca, koji je odbijao sve privilegije, izazvao je nezadovoljstvo Kurije. Čini se, prema svjedočanstvima, da Albino Luciani, od ranije lošeg zdravlja, nije podnio ogroman teret.

"Benedikt XVI. snažno podržava taj predmet, s privrženošću i pozornošću", istaknuo je msgr. Dal Covolo.

Izvor: IKA/Hina

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!