Ratzingerova nagrada američkom isusovcu i francuskom filozofu

Papa Benedikt XVI. uručio je, u subotu 20. listopada, u apostolskoj palači u Vatikanu američkom teologu isusovcu Brianu Daleyju i francuskom filozofu Remiju Bragueu ovogodišnju Ratzingerovu nagradu, za prenošenje znanja koje ujedinjuje znanost i mudrost. Ekskluzivni intervju s prof. Braguem, koji je dao za naš portal Biti u vezi Laudato.hr možete pročitati u rubrici Naši susreti.

nagrada-brague2.jpg
Objavljeno:
 
21.10.2012 00:00

Papa Benedikt XVI. uručio je, u subotu 20. listopada, u apostolskoj palači u Vatikanu američkom teologu isusovcu Brianu Daleyju i francuskom filozofu Remiju Bragueu ovogodišnju Ratzingerovu nagradu, za prenošenje znanja koje ujedinjuje znanost i mudrost.

Obojica su zauzeti u Crkvi i aktivni u pružanju stručnog prinosa crkvenoj prisutnosti u svijetu. Obojica se posvećuju odlučnim vidicima za Crkvu našega vremena; o. Brian ekumenizmu posebice s Istočnim Crkvama, a prof. Brague međureligijskom dijalogu osobito s muslimanima i Židovima. Uručujući nagradu, Papa je preporučio da se ponovno pročitaju dokumenti II. vatikanskog sabora: Deklaraciju o odnosima Crkve s nekršćanskim religijama (Nostra aetate), Dekret o ekumenzmu (Unitatis redintegratio) i Deklaraciju o vjerskoj slobodi (Dignitatis humanae).

Zacijelo, bilo bi vrlo zanimljivo slušati vaša promišljanja i vaša iskustva na tim područjima, gdje se odigrava važan dio dijaloga Crkve sa suvremenim svijetom, istaknuo je Benedikt XVI., dodajući da su dobitnici nagrade osobe koje prosvijetljenom i živom vjerom današnjem čovjeku približavaju Boga. Pozvao je na otkrivanje istinske umjetnosti življenja. “Djelovati u vinogradu Gospodnjem, kamo nas zove, da muškarci i žene našega doba mogu otkrivati istinsku umjetnost življenja to je bila i velika želja II. vatikanskog sabora, koja je i danas više no ikad aktualna u zauzimanju nove evangelizacije”, istaknuo je Benedikt XVI.

Ekskluzivni intervju s prof. Braguem, koji je dao za naš portal Biti u vezi Laudato.hr možete pročitati u rubrici Naši susreti.

Izvor: IKA/Laudato

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!