S novim konzistorijem Crkva ima 228 kardinala

Hrvati imaju dvojicu predstavnika u Kardinalskom zboru i to vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića i zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića.

Kardinalski-zbor.jpg
Autor
nedjelja.ba/Laudato/D.T.
Objavljeno:
 
06.10.2019 08:27
Sa posljednjim konzistorijem, Crkva je postala bogatija za 13 novih članova Kardinalskog zbora, čiji će broj narastao na 228. Pravo glasa na eventualnim konklavama imalo bi njih 128, s obzirom da na konklavama mogu sudjelovati samo kardinali mlađi od 80 godina. 
 
Od 13 novih kardinala, njih 10 je mlađih od 80 godina i tako bi mogli sudjelovati u izboru novoga Pape. Njih trojica: Michael Louis Fitzgerald, Sigitas Tamkevicius i Eugenio Dal Corso već imaju 80 i više godina te prema trenutnim uredbama ne bi mogli biti dionici konklava.
 
S 13 novih kardinala njihov ukupan broj popeo se na 228, s tim da ih je čak 100 ima više od 80 godina. Prema aktualnim propisima, koje je 1973. odobrio sv. Pavao VI., gornja granica za sudjelovanje na konklavama je 120 kardinala. Tako da ih je u aktualnom Kardinalskom zboru osam ''višak''. Međutim, i to će se uskoro promijeniti jer će do 15. listopada četvorica napuniti 80 godina (afrički Monsengwo, poljski Grocholewski, talijanski Menichelli i indijski Toppo), dok će druga četvorica u deveto desetljeće života ući između veljače i studenoga 2020. (libanski Rai, talijanski Vallini i Baldisseri te američki Wuerl). Već za 10 dana broj kardinala koji imaju pravo glasa na konklavama će iznositi 124.
 
Zanimljivo je da je u aktualnom sazivu Kardinalskog zbora najveći broj onih koje je imenovao papa Franjo, njih 66. Onih koje je na kardinalsku čast uzdigao Benedikt XVI. je 42, a 16 ih je iz vremena sv. Ivana Pavla II.
 
Kada se gleda geografsko podrijetlo kardinala izbornika i dalje ih najveći broj dolazi iz Europe (54), slijedi zatim Latinska Amerika (23), Afrika (18), Azija (16), Sjeverna Amerika (13) te Oceanija (4). Po nacionalnoj strukturi najbrojniji su i dalje Talijani s 23 kardinala, devet je Amerikanaca, šest Španjolaca, četiri Francuza, Indijca, Poljaka i Brazilca, tri su Portugalca. Hrvati imaju dvojicu predstavnika u Kardinalskom zboru i to vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića i zagrebačkoga Josipa Bozanića. Obojica bi imali pravo sudjelovanja na eventualnim konklavama.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!