Sinoda o Amazoniji: Predstavljen nacrt Završnoga dokumenta

U prisutnosti pape Franje, u ponedjeljak, 21. listopada, održana je 14. opća kongregacija Sinode o Amazoniji, na kojoj je predstavljen nacrt Završnoga dokumenta.

4.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
22.10.2019 16:22

U ponedjeljak 21. listopada, u prisutnosti pape Franje, održana 14. opća kongregacija posebne Biskupske sinode za Panamazonsko područje, koja je u tijeku u Vatikanu do 27. listopada. Glavni izvjestitelj kardinal Claudio Hummes, nadbiskup São Paula u miru i predsjednik Panamazonske crkvene mreže (REPAM), predstavio je u Sinodskoj dvorani nacrt završnoga dokumenta te posebne sinode. Tekst, koji sadrži rezultate izlaganja održanih tijekom radova, sada će razmotriti manje skupine kako bi razradile „zajedničke vidike“.

Te će prijedloge – u srijedu i četvrtak – glavni izvjestitelj i posebni tajnici, uz pomoć stručnjaka, unijeti u Završni dokument. Potom će tekst pregledati Povjerenstvo za sastavljanje dokumenta, a u petak poslijepodne, tijekom 15. opće kongregacije, bit će pročitan. Na kraju, u subotu poslijepodne, na 16. općoj kongregaciji, glasat će se o Završnom dokumentu.

I ova je kongregacija, po običaju, započela molitvom Trećega časa. Propovijed je održao msgr. Miguel Cabrejos Vidarte, nadbiskup Trujilla i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), koji je istaknuo primjer svetoga Franje i Pjesme stvorova.

- Za Franju ljepota nije pitanje estetike nego ljubavi, bratstva po svaku cijenu, milosti po svaku cijenu. Taj Asiški svetac prihvaća sva stvorenja s ljubavlju i nikad viđenom privrženošću, te im govori o Gospodinu potičući ih da Ga slave – rekao je nadbiskup.

- Poznavati, prepoznati i vratiti – dodao je msgr. Cabrejos Vidarte – riječi su koje obilježavaju 'ritam' duhovnoga hoda Asiškoga siromaška, odnosno to znači upoznati najveće Dobro, prepoznati Njegove blagodati i vratiti Mu hvalu. Za svetoga Franju, naime, grijeh je prisvajanje volje, ali i dobra koje Gospodin čini u ljudskom biću; hvala, naprotiv, znači vraćanje.

- Sve stvoreno će, dakle, kako kaže sveti Franjo u Pjesmi stvorova, posredovati u upravljanju hvale Bogu. Ono, naime, ispunja prazninu ljudskoga bića koje je zbog grijeha lišeno glasa dostojnoga za hvalu Stvoritelju. Sveti Franjo u Bogu otkriva mjesto stvaranja i sve stvoreno vraća Bogu, jer u Njemu vidi Oca sviju, ali i Oca svega – istaknuo je nadbiskup.

Današnji su radovi završili izlaganjem posebnog gosta koji se osvrnuo na temu cjelovite ekologije, posebno u odnosu na klimatske promjene. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan