Sveta Stolica poziva na reformu globalnih financija

Dokument naslovljen "Za reformu međunarodnoga financijskog sustava u perspektivi javnog autoriteta s univerzalnom nadležnosti", a kojega je pripremilo Papinsko vijeće za mir i pravdu, predstavljen je jutros na konferenciji za medije u Vatikanu.

analiza.jpg
Objavljeno:
 
24.10.2011 00:00
Dokument naslovljen "Za reformu međunarodnoga financijskog sustava u perspektivi javnog autoriteta s univerzalnom nadležnosti", a kojega je pripremilo Papinsko vijeće za mir i pravdu, predstavljen je jutros na konferenciji za medije u Vatikanu. O dokumentu su govorili kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir i biskup Mario Toso, tajnik toga Vijeća i profesor političke ekonomije Leonardo Becchetti, donosi Vatikanska izvještajna služba (Vatican Information Service).
 
Kardinal Turkson podsjetio je na šesti susret čelnika država G-20 koji se treba održati u Francuskoj 3. i 4. studenog kako bi razgovarali o temema vezanim uz financije i globalnu ekonomiju. „Sveti Otac i Sveta Stolica“, rekao je, „prate ova događanja s posebnom pozornošću, stalno pozivajući ne samo na 'zajedničku akciju' već 'na pregled svakog problema: socijalnih, ekonomskih, kulturnih i duhovnih'. U tom duhu, Sveta Stolica je izdala ovaj dokument Papinskog vijeća za pravdu i mir koji bi mogao pridonijeti sastanku G-20.“
 
Središnje regulatorno tijelo trebalo bi, ističe se u dokumentu, biti uspostavljeno kao neka vrsta "globalne središnje banke" koja bi djelovala protiv nekontroliranog "trgovanja u sjeni", te osiguravala poštivanje minimalnih etičkih standarda, prenosi IKA.
 
Dokument, koji je objavljen na 40 stranica, navodi dalje kako bi međunarodne financijske vlasti trebale svakako zastupati "logiku održivog mira, zajednički napredak i razumijevanje". Za to bi se trebalo razmotriti oporezivanje financijskih transakcija i naći nove smjernice za kapitalizaciju banaka. Time bi se spriječile i manipulativne financijske aktivnosti i promovirao realni gospodarski razvoj.
 
Izvor: VIS/IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!