U Kršćanskoj sadašnjosti uskoro neobjavljeni Papini tekstovi

Radi se o projektu izdavačke kuće Libreria Editrice Vaticana (LEV).

56.jpg
Autor
Kršćanska sadašnjost/Laudato/J.B.
Fotograf
Kršćanska sadašnjost
Objavljeno:
 
06.12.2019 17:02

Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost sudjeluje u izdavanju djela pape Franje ekumenskoga poziva 'scambio dei doni' ('razmjena darova'). Radi se o projektu izdavačke kuće Libreria Editrice Vaticana (LEV), a obuhvaćat će naslove s neobjavljenim papinim tekstovima i govorima, u koje predgovorima uvode braća i sestre, predstavnici drugih kršćanskih Crkava i crkvenih zajednica.

- Nizom 'scambio dei doni', LEV odgovara na poziv pape Franje da se uvjerljivo i kreativno uključi u ekumenski dijalog. Sigurni smo da kultura može biti privilegiran prostor da s braćom i sestrama drugih Crkava i crkvenih zajednica zajednički idemo prema obnovi punoga kršćanskog jedinstva. Prve dvije knjige ovoga niza svjedoče i o tome da ekumenizam može potaknuti promišljanje i zajedničko djelovanje kršćana o temama temeljnima za ljudski život. Kulturni i duhovni doprinos tekstova pape Franje i drugih kršćanskih vođa, želimo ponuditi za dobrobit svih - naglašava Alessandro Gisotti, zamjenik direktora Dikasterija za komunikacije.

Pored svoje istaknute ekumenske vrijednosti, ovaj papin niz praćen je ekološkim metodama pripreme, certificiran međunarodnim FSC-om (Forest Stewardship Council), a moto niza – 'scambio dei doni' ('razmjena darova') - napisan je izričito malim slovima jer ukazuje na diskreciju koja prati svaki 'istinski dragocjeni dar koji se ne uzvikuje na ulicama, već se šapće na uho'.

Važnost projekta prepoznata je i u Kršćanskoj sadašnjosti koja priprema spomenute Papine knjige na hrvatskome jeziku.

- Velika je čast i zadovoljstvo biti dijelom ovoga hvalevrijednog projekta. Kršćanska sadašnjost pripremom hrvatskih izdanja ovih naslova nastavlja graditi na stupovima Koncila, a jedan od njih je ekumenizam. Na taj način ove knjige pape Franje lijepo će se uklopiti u naš izdavački profil, a sigurna sam da će njihov prihvat biti velik i značajan - rekla je Maja Petranović, pomoćnica glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti.

Predstavnici Kršćanske sadašnjosti u Rimu će od 9. do 11. prosinca sudjelovati na predstavljanju projekta, kao jedina hrvatska izdavačka kuća koja je dobila pravo prijevoda i objave prva dva djela ovoga niza: 'Molitva. Dah novoga života' s predgovorom moskovskog patrijarha Kirilla i 'Naša majka Zemlja' s predgovorom ekumenskog patrijarha Bartolomeja.. priopćeno je iz Kršćanske sadašnjosti.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan