Vatikan sve 'zeleniji': korak dalje u recikliranju otpada

Vatikan je možda najmanja država na svijetu, ali zato ima najveći postotak recikliranog otpada.

vat-vrt.png
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Objavljeno:
 
17.07.2019 12:33
Poznato je kako Vatikan ima vlastiti sustav sakupljanja i recikliranja otpada, od čega većina postaje kompost. Vatican News objavio je vijest da će sada potpuno ukloniti prodaju plastike za jednokratnu upotrebu, čineći tako korak naprijed u pozivu pape Franje na stvaranje svijeta koji će biti prijateljski naklonjen 'majci prirodi'.

Još od 2016. godine u Vatikanu je osnovano odlagalište otpada, tzv. Eko-centar. Dvije godine kasnije taj je centar moderniziran i poboljšan. Navode kako je ove godine prikupljeno svega 2% nesvrstanog otpada, a cilj je doseći 'nulu'.

Što se tiče gradskog otpada, danas se sortira više od 50% otpada, dok se u naredne tri godine očekuje da će taj postotak narasti za pola.

Početkom ove godine pokrenut je tzv. 'kružni gospodarski lanac' koji se sastoji od recikliranja organskog otpada pomiješanog s velikim dijelom obrezivanja, reznica i košnje trave iz Vatikana. On iznosi čak 400 tona te će se od njega stvoriti kompostno tlo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan