Vatikanski astronom postao 11 isusovac po kome je nazvan asteroid

Još jedan isusovac pridružio se listi onih po kome je nazvan neki asteroid.

5.jpg
Autor
cruxnow.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
23.06.2020 16:04

Astronom Vatikanskog opservatorija pater Christ Corbally nedavno je počašćen velikodušnom gestom koja je njegovo ime 'zakačila' za nebo. Naime, po njemu je nazvano stjenovito tijelo u asteroidnom pojasu koji orbitira suncem posljednje četiri godine.

- Jako sam iznenađen. Nisam neki tip od asteroida, poput nekih mojih kolega u opservatoriju pa je zbog toga iznenađenje veće - rekao je Corbally za Crux Now.

Asteroid nazvan '119248 Corbally' ima promjer od otprilike jedan kilometar, a otkrio ga je Roy Tucker u rujnu 2001. godine. Za imenovanje asteroida potrebno je odobrenje odbora Međunarodne astronomske unije, što je u principu samo formalnost.

Inače, asteroidi su mala stjenovita tijela koja orbitiraju protiv sunca. Tisuće njih nalazi se u asteroidnom pojasu između orbita Marsa i Jupitera.

Što se tiče Corballyja, ovaj 74-godišnjak je u Vatikanskom opservatoriju od 1983. godine nakon što je završio doktorat iz astronomije na Sveučilištu u Torontu. On je postao jedanaesti isusovac po kome je nazvan neki asteroid, uključujući svetog Ignacija Lojolskog, utemeljitelja Družbe Isusove i hrvata Ruđera Boškovića.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!