10 pitanja za razdoblje nakon izolacije

Ne dopustimo da ova prilika za uvid i rast prođe bez da je iskoristimo.

blur-1867402_640.jpg
Autor
mladikatolici.net/Laudato/D.T.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
25.06.2020 08:31
Ne dopustimo da ova prilika za preispitivanje i rast prođe bez da je iskoristimo. Što smo sve prošli? Koje promjene želimo zadržati? Koje nepredvidive talente ili resurse smo otkrili? Fra Pierre-Andre Chevaux, pariški svećenik iz Lyona u Francuskoj, pomaže nam otkriti kako je Duh Sveti odigrao važnu ulogu u našim životima za vrijeme izolacije.
 
Poziva nas da mjesece koje smo proveli zatvoreni u svojim domovima ne tretiramo kao 'zagrade' u našim životima, nakon kojih se vraćamo na staro. Da bi nam ovo iskustvo pomoglo u rastu, fra Chevaux poziva nas da razmišljamo o svojim osobnim iskustvima tijekom posljednjih mjeseci, posebice usredotočujući se na odluke i rješenja koje bismo mogli donijeti u budućnosti.
 
Uspoređujući razdoblje izolacije s vrstom egzila, on poziva svakog od nas da ispita svoj odnos s Bogom i prepozna prisutnost Gospodina u našim životima.
 
- Bog je s nama tijekom svih događanja u našim životima i On nam daje značenje, no moramo uložiti vrijeme za razmišljanje o tim događajima - tvrdi pariški svećenik
 
On predlaže tri razine razmišljanja: u odnosu prema sebi, drugima i Bogu. Ovih 10 pitanja vam mogu pomoći u tom postupku.
 
Naš odnos sa sobom
 
1. Što sam naučio/otkrio u ono vrijeme izolacije kod kuće? To može uključivati moj odnos prema vremenu, imovini, tijelu, zdravlju, aktivnosti itd.
 
2. Koje su bile moje radosti? Možda bi ste mogli napisati jedan ili više trenutaka koje vrijedi upamtiti.
 
3. Koje su bile moje poteškoće i žalosti? Navedite svoje emocije, misli, pa i svoja žaljenja.
 
Naši odnosi s drugima
 
4. Koja osoba mi pada na pamet kada se spontano prisjetim posljednja dva mjeseca? Zašto?
 
5. Koji sam novi tip ili razinu odnosa otkrio ili razvio? Jesu li moji odnosi obogaćeni ili produbljeni? Jesam li patio zato što sam nedostajao nekome posebnome.
 
6. Jesam li (ponovno) otkrio ograničenja u načinu života svojih odnosa (obitelj, prijatelji, suradnici)?
 
7. Na koje su me odluke drugi pozvali o načinu na koji živim u odnosima s njima? 
 
Naš odnos s Bogom
 
8. Kako sam percipirao Božju prisutnost u ovo vrijeme izolacije? Koje sam mjesto dao Riječi Božjoj? Koje su riječi Svetog pisma posebno utjecale na mene tijekom vremena u izolaciji?
 
9. Kako sam doživio ovo vrijeme prisilne apstinencije od sakramenata (Euharistije)? Koja je želja ili svjesnost gajila u meni?
 
10. Na što me ovo vrijeme izolacije poziva da obratim pažnju u smislu obnove osobne molitve u zajednici (slušanje Riječi Božje, klanjanja, pohvale, predanosti župnom životu za Euharistiju)?
 
Možemo uzeti neko vrijeme da odgovorimo na ta pitanja. Možemo ih zadržati za sebe ili podijeliti s drugima. Možda ćemo dobiti zanimljivu inspiraciju ili ideje ako razgovaramo o tim pitanjima s nekim bliskim ili duhovnom osobom.                  
 
Ne dopustimo da ova prilika za uvid i rast prođe bez da je iskoristimo. Bog nam govori kroz događaje i ljude u našem životu, pa i (ili možda posebno) kroz teške situacije koje nas izazivaju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!