12 kršćanskih filmova za gledanje tijekom karantene

Ovaj popis kršćanskih filmova će vas inspirirati i zabaviti.

10.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
23.03.2020 17:14

U vrijeme karantene, odnosno samoizolacje najvažnije je držati se propisanih uputa i mjera. Budući da bi ovakvo stanje moglo potrajati, mnogi se s pravom pitaju kako ispuniti vrijeme kod kuće.

Prije svega bismo trebali iskoristiti vrijeme za odnos s obitelji kroz razgovore, društvene igre i naravno molitvu. A one uglavnom večernje sate možete utrošiti gledajući nešto što vas neće samo zabaviti, nego i inspirirati. Stoga je portal Aleteia donio popis kvalitetnih filmova koji  će vas uvesti u promišljanje.

1. Čovjek za sva godišnja doba
Sveti Thomas More bio je nevjerojatan čovjek u pravom smislu te riječi. Pridržavao se svoje vjere i savjesti do te mjere da je pogubljen zbog toga što je odbio proglasiti Henryja VIII. za poglavara Engleske crkve.

2. Presuda u Nürnbergu
Radnja ovog filma odvija se na izmišljenom vojnom sudu i nudi pogled na ono što se dogodilo nacistima nakon Drugog svjetskog rata. U filmu se ujedno nalazi prvi snimak nacističkog koncentracijskog logora. Presuda u Nürnbergu pojasnit će vam zašto moramo cijeniti svaki ljudski život.

3. Na dokovima New Yorka
U ovom filmu Marlon Brando igra neobrazovanog bivšeg boksera koji stoji protiv korumpiranih sindikalnih šefova. Film sadrži pro-katolička učenja, ali i jednu od najvećih scena u povijesti filma. 

4. Henry V.
Ova filmska adaptacija Shakespearove predstave bavi se temama rata i mira, bratstva i vodstva, manipulacijama i povjerenjem.

5. Misija
Robert De Niro glumi isusovačkog misionara koji evangelizira domoroce Južne Amerike. Film je bio nominiran je za sedam Oscara i osvojio je nagradu Palm d’Or na filmskom festivalu u Cannesu.

6. Bili smo vojnici
Iako nasilne, scene bitke precizni su prikazi događaja koji su promijenili tijek rata u Vijetnamu. Film, u kojem glumi Mel Gibson, prikazuje ljude koji su svoj život posvetili i žrtvovali za Boga, zemlju i svoju braću.

7. Oslobađanje kontinenta
Putovanje pape Ivana Pavla II. u Poljsku 1978. donijelo je nadu na kontinent podijeljen tadašnjom 'željeznom zavjesom' Sovjetskog Saveza. To je priča o stvarnim ljudima, stvarnim životima, stvarnim posljedicama i stvarnoj snazi ​​molitve.

8. Za veću slavu
U 1920-ima meksičke katolike progonila je njihova vlada, prisilivši ih da se bore za svoj život i pravo na prakticiranje vjere. Mnogi su bili ubijeni tijekom sukoba - uključujući šest vitezova koji su kasnije kanonizirani. Tema filma o vjerskoj slobodi vrijedi i danas.

9. Shane
Baveći se temama herojstva, iskupljenja i pravde, film se fokusira na bivšeg ratnika koji pokušava pomoći obitelji poljoprivrednika maltretiranih od strane stočara.

10. Michael Collins
Liam Neeson glumi u ovom biopskom filmu o irskom revolucionaru, vojniku i političaru koji se borio za neovisnost Irske od Ujedinjenog Kraljevstva početkom 20. stoljeća.

11. Katyń
Nominiran za najbolji film na stranom jeziku na dodjeli Oskara, film govori o sovjetskim zločinima nad Poljacima tijekom Drugog svjetskog rata - uključujući masovnu egzekuciju i prikrivanje. Iako su likovi izmišljeni, radnje nisu.

12. Becket
Peter O’Toole i Richard Burton glume u filmu o raspadajućem odnosu između kralja Henryja II. i svetog Thomasa Becketta zbog njegove predanosti Katoličkoj crkvi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro