Prva hrana i piće na Mjesecu bili su 'posvećeni' kruh i vino

Buzz Aldrin 'pričestio' se pomoću prijenosnog paketa koji mu je pripremio njegov pastor na Zemlji.

Neil-Armstrong.jpg
Autor
Laudato NP/liturgy.co.nz
Fotograf
hdwallpapersmk.blogspot.com
Objavljeno:
 
21.07.2021 16:16

 

Pola milijarde ljudi s ushićenjem je na malim ekranima pratilo povijesni pothvat. Točno u 2 sata 56 minuta i 15 sekundi tog neopisivog 21. srpnja 1969. godine, Armstrong je poskočio po Mjesečevu tlu, šest puta lakši nego na Zemlji.

– Hodam, nemam nikakvih teškoća, koračam  čulo se iz svemira.

Prvi čovjek na Mjesecu zatim je izgovorio rečenicu urezanu u našu povijest:

 Ovo je malen korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo!

Zanimljivo je da se Buzz Aldrin prije izlaska na površinu Mjeseca pričestio, no to je bilo skrivano od javnosti zbog toga što su ateisti kritizirali obavljanje bilo kakvih vjerskih obreda u svemiru, a čak su i pokrenuli tužbu protiv NASA-e zbog čitanja odlomaka iz Biblije na jednoj od prethodnih Apollo misija. Aldrin se pričestio pomoću prijenosnog paketa koji mu je pripremio njegov pastor na Zemlji.

 Houston, ovdje Orao. Govori pilot lunarnog modula. Zamolio bih nekoliko minuta tišine. Pozvao bih sve koji slušaju, tko god jesu i gdje god jesu, da zastanu na trenutak i promisle o događajima u proteklih nekoliko sati te da zahvale na svoj način  rekao je Aldrin prije izlaska na Mjesečevu površinu.

Kasnije je napisao: 'Tijekom te tišine otvorio sam mali paket u kojem su bili kruh i vino. Vino sam natočio u kalež svoje crkve. U šest puta manjoj gravitaciji Mjeseca, vino je polako klizilo u kalež. Potom sam pročitao Sveto pismo: 'Ja sam trs, a vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda.' Namjeravao sam se pričestiti na povratku na Zemlju, no iz NASA-e su zatražili da to ne učinim. Naime, NASA je već vodila pravnu bitku jer je posada Apolla 8 čitala Knjigu Postanka tijekom orbitnog leta oko Mjeseca na Božić. Nevoljko sam pristao. Nakon pričesti u tišini zahvalio sam na znanju i duhu koji su doveli dvojicu mladih pilota u More tišine. Bilo mi je zanimljivo što su prva tekućina i prva hrana na Mjesecu bili dijelovi pričesti.'

Treba spomenuti kako je Buzz Aldrin kršćanin prezbiterijanac, a oni imaju drukčije shvaćanje Euharistije od katolika. Naime, oni vjeruju da Krist nije stvarno prisutan u Euharistiji, nego simbolično posredstvom Duha Svetoga. Ipak, ostaje činjenica da je prva i jedina konzumirana hrana na mjesecu bila Euharistija bez obzira na spor oko shvaćanja i prihvaćanja ispravnosti sakramenta.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro