Deset načela svetog pape Ivana XXIII. za svaki dan

Deset temeljnih načela pape Ivana XXIII. za svaki dan. Za sve nas.

ivan-xxiii.jpg
Autor
franjevci-split.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
11.10.2021 09:04

 

Njegove litanije odlučnosti:

1. načelo. Samo danas trudit ću se doživjeti dan, ne želeći odjedanput riješiti problem svog života.

2. načelo. Samo danas vodit ću najveću brigu (posvetit ću najviše pažnje) o svom nastupu. Nikoga ne ću kritizirati; štoviše, ne ću težiti za tim da druge ispravljam ili pak poboljšavam. Jedino sebe.

3. načelo. Samo danas bit ću sretan u svijesti da sam stvoren za sreću. Ne samo za onaj nego i za ovaj svijet.

4. načelo. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se okolnosti prilagode meni i mojim željama.

5. načelo. Samo danas deset minuta svojega vremena posvetit ću dobroj lektiri. Kao što je hrana nužna za život tijela, tako je lektira nužna za život duše.

6. načelo. Samo danas učinit ću dobro djelo. I ne ću to nikomu reći.

7. načelo. Samo danas učinit ću nešto što nemam volje učiniti. Ako se u svojim mislima budem osjećao povrijeđenim, brinut ću se da to nitko ne primijeti.

8. načelo. Samo danas izradit ću određen raspored. Možda se tog rasporeda ne ću držati, ali sastavit ću ga. I čuvat ću se dvaju zala: velike žurbe i neodlučnosti.

9. načelo. Samo danas čvrsto ću vjerovati, sve ako bi okolnosti pokazivale suprotno, da se dobrostiva providnost Božja za mene brine, kao da na svijetu ne postoji nitko drugi.

10. načelo. Samo danas ne ću  se bojati, nikako se ne ću bojati. Radovat ću se svemu što je lijepo i ne ću se bojati vjerovati u Dobrotu.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: