Deset načela svetog pape Ivana XXIII. za svaki dan

Deset temeljnih načela pape Ivana XXIII. za svaki dan. Za sve nas.

ivan-xxiii.jpg
Autor
franjevci-split.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
11.10.2018 09:15

Njegove litanije odlučnosti:

1. načelo: Samo za danas ću se truditi doživjeti dan, ne želeći odjedanput riješiti problem mojega života.

2. načelo: Samo za danas ću voditi najveću brigu (posvetiti najviše pažnje) o svom nastupu. Nikoga neću kritizirati, štoviše, neću za tim težiti da druge ispravljam ili pak poboljšavam. Jedino sebe.

3. načelo: Samo za danas ču biti sretan u svijesti kako sam stvoren za sreću.Ne samo za onaj, nego i za ovaj svijet.

4. načelo: Samo za danas ću se prilagoditi okolnostima, ne zahtijevajući da se okolnosti prilagode k meni i mojim željama.

5. načelo: Samo za danas ću deset minuta svojega vremena posvetiti k dobroj lektiri. Kao što je hrana nužna za život tijela, tako je lektira nužna za život duše.

6. načelo: Samo za danas ću učiniti dobro djelo. I neću to nikome pripovijedit.

7. načelo: Samo za danas ću učiniti nešto, za što nemam volje da učinim. Ako se budem u svojim mislima osjećao povrijeđenim, brinut ću se da to nitko ne primjeti.

8. načelo: Samo za danas ću izraditi određen raspored. Možda se neću držati toga rasporeda, ali sastavit ću ga. I čuvat ću se dviju zala: od velike žurbe i neodlučnosti.

9. načelo: Samo za danas ću čvrsto vjerovati, sve ako bi okolnosti pokazivale suprotno, kako se dobrostiva providnost Božja za mene briga, kao da ne postoji nitko drugi na svijetu.

10. načelo: Samo za danas se neću bojati. Naročito se neću bojati, radovati se svemu, što je lijepo i neću se bojati vjerovati u Dobrotu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!