Dominique Pire - katolički svećenik koji je dobio Nobela za mir

Umro je na današnji dan u belgijskom gradu Leuvenu.

2.jpg
Autor
povijest.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
wikimedia.org

Na današnji dan umro je katolički redovnik imenom Dominique Pire. Bio je član poznatog Dominikanskog reda, a po nacionalnosti je bio Belgijanac, piše povijest.hr.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je kapelan belgijskog pokreta otpora, koji se borio protiv nacističkih okupatora. Osobito je važna bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji, a njihovo je materijalno stanje potpomagao izgradnjom sustava sponzorstava. Naime, humani dobrostojeći ljudi postali su sponzori financijski ugroženih obitelji izbjeglica.

Za svoj trud Dominique Pire dobio je 1958. godine Nobelovu nagradu za mir. Posvetio se i osnivanju Sveučilišta mira (franc. Université de Paix) za promicanje mirotvornih aktivnosti i sprječavanje konflikata. Osnovao je i organizaciju Otoci mira (franc. Iles de Paix) za pomoć u razvoju siromašnih dijelova država (Burkina Faso, Peru, Benin, Mali, Ekvador, Bolivija i Gvineja Bissau).

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!