[FOTO] Novootkriveni mozaik mogao bi pomoći u otkrivanju mjesta Isusova čuda umnažanja kruha

Mozaik je otkriven u ranokršćanskoj crkvi u blizini Galilejskog mora.

5.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Hippos-Sussita Excavations Project
Objavljeno:
 
27.08.2019 10:37

Na mjestu spaljene ranokršćanske crkve s pogledom na Galilejsko more, arheolozi su otkrili podni mozaik star 1600 godina, prenosi Aleteia.org. To otkriće moglo bi promijeniti ono što znamo o mjestu na kojem je Isus nahranio pet tisuća ljudi, kako je zapisano u Evanđeljima.

Iako su iskopi drevnih umjetničkih djela još uvijek u tijeku, stručnjaci su identificirali figure u komadu koji su u skladu s Evanđeljima, uključujući ribu, kruh i napunjene košare.

Smještena u Hippos-Sussiti, kako izvještava Ruth Schuster iz Haaretza, spaljena crkva i mozaik prvo su veliko otkriće Jessice Rentz u svojoj prvoj godini upravljanja iskopa. Boje pločica ostale su živopisne zahvaljujući zaštitnim slojevima pepela koji su se taložili kada je crkva izgorjela.

U brodu crkve mozaik prikazuje dva niza od tri ribe, ali u apsidi su samo dvije male ribe, poredane jedna prema drugoj, što Schuster primjećuje kao "heraldički položaj". Uz ribu se nalaze dvanaest košara s točno pet kruhova. U 14. poglavlju Matejeva evanđelja zabilježeno je da je nakon Isusova čuda sakupljeno točno dvanaest košara ostataka hrane.

Iako mjesto čuda množenja kruhova nije naznačeno u Evanđeljima, tradicija drži da se ono dogodilo u Tabghi, preko jezera od Hippona. Međutim, otkrićem ovog mozaika u Hipposu, stručnjaci postavljaju pitanje je li Hippos uopće bio pravo mjesto. Na mjestu u Tabghi sličan je prikaz ovog čuda, no umjetničko djelo ne prikazuje odgovarajući broj ribe i kruha.

Stručnjaci teoretiziraju da je Hippos imao dominantan kršćanski utjecaj u regiji tijekom bizantskog razdoblja. Ako je to istina, za otkriveni mozaik moglo bi se pretpostaviti da je postavljen na mjestu s pogledom na jezero gdje se čudo dogodilo, jednako kao što se može pretpostaviti da je riječ o zemljopisnoj oznaci koja bilježi mjesto događaja.

Međutim, pronađeno je nekoliko odstupanja u otkrivenom mozaiku, uključujući umjetnički prikaz riba koje nisu bile podrijetlom iz regije. To bi moglo značiti da je umjetnik potjecao iz druge regije pa je samo položio pločice po obrascima koje je već poznavao.

Na kraju, možda nikada nećemo znati točno koja je bila svrha mozaika. Schuster napominje da na gradilištu preostaje još nekoliko iskopa koji može dovesti do dodatnih tragova. Tim za iskapanje planira stvoriti 3D model crkve koristeći novu tehnologiju kako bi se arheolozima pomoglo u njihovom zadatku da sastave ovu povijesnu zagonetku.

- Ne možemo znati zašto su odabrani ti ukrasi i motivi. Oni bi mogli imati dublje značenje izvan pukog ukrašavanja ili prikaza. Može biti teško povući granicu između onoga gdje umjetnost završava, a počinje simbolizam i religija - rekao je dr. Michael Eisenberg.


 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!