[FOTO] Pogledajte kako izgleda habit kojeg je nosio sv. Franjo Asiški

Znanstvena ispitivanja dokazuju da je odjevni predmet pronađen u Cortoni u Italiji pripadao svecu.

61.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
04.10.2019 11:55

Sveti Franjo jedan je od najpopularnijih katoličkih svetaca svih vremena. Njegova zajednica, Red male braće, obično poznat kao franjevci, lako se prepoznaju po smeđoj haljini s kapuljačama, remenom od konopa i sandalama kao dio zavjeta siromaštva.

Kao i kad su u pitanju mnogi drugi sveci, tako se i sv. Franju želi približiti njegovim relikvijama. Postoje čak četiri crkve koje su sačuvale tunike za koje se vjeruje da ih je nosio sveti Franjo, ali nakon kruga znanstvenih ispitivanja provedenog 2007. godine, taj se broj smanjio na tri. Međutim, znanstvena ispitivanja sugeriraju da je jedno od njih pravo.

Tim fizičara Talijanskog instituta za nuklearnu fiziku (INFN) u Firenci podvrgnuo je znanstvenim testovima vlakna iz dvije tunike koje je, navodno, nosio sveti Franjo. Prvi je došao iz crkve svetog Franje u Cortoni u Italiji, a drugi iz bazilike Santa Crocea u Firenci.

Jeanna Bryner, iz Live Sicencea, izvještava da je odjevni predmet iz Santa Crocea izrađen između kraja 13. i kraja 14. stoljeća. Kako je poznato da je sveti Franjo umro 1226. godine, utvrđeno je da tu tuniku nije mogao nositi sam sveti Franjo.

S druge strane, tunika iz Cortona datirana je između 1155. i 1225. godine, što odgovara rasponu življenja svetog Franje. Vjeruje se da je tu tuniku u Cortonu donio nasljednik svetog Franje, brat Elias, zajedno s još dvije relikvije pripisane svecu: vezeni jastuk i knjigu Evanđelja.

Ipak, treba spomenuti da nisu izvedena znanstvena ispitivanja na ostale dvije tunike za koje se smatra da ih je nosio sv. Franjo. Te dvije relikvije ostaju sačuvane u gradu Assisi, rodnom gradu svetog Franje i u svetištu La Verna u Toskani.

6.jpg

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!