[FOTO] Pogledajte mjesto u Turskoj gdje je sveti Petar predvodio 'lomljenje kruha'

Pećina svetog Petra u Antiohiji smatra se jednom od prvih kršćanskih crkvi.

ptr1.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
22.07.2019 17:50

U jedanaestom poglavlju Djela apostolskih piše kako su se Isusovi učenici u Antiohiji po prvi put nazvali kršćanima. Do tada su bili sljedbenici Puta. Također, tradicija o Antiohiji govori kao prvoj Crkvi koju je osnovao sv. Petar kada je sa sv. Barnabom stigao u taj turski grad.

Nadalje, stoljetna tradicija govori o tzv. Knisset Mar Semaan Kefa, aramejskim izričajem za pećinu u Atiohiji za koju se vjeruje da je sveti Petar predvodio 'lomljenje kruha', odnosno euharistiju u novoosnovanoj zajednici.

Pećina je smještena u padinama planine Starius. Ima dubinu od trinaest metara, a visinu od sedam metara. Tijekom 4. i 5. stoljeća ispred pećine je sagrađena zgrada koja obuhvaća niz mozaičkih podova i nekoliko fresaka, a u 11. stoljeću križari su dodali fasadu.

Prije nekoliko stoljeća niz malih akvadukta donio je vodu s obližnjih izvora te se koristila za krštenja. Međutim, niz nedavnih potresa spriječile su daljnji protok vode pa su danas ti kanali samo povijesni ostatak.

Danas se špilja koristi kao muzej, no svake godine 21. veljače Antiohija slavi blagdan svog zaštitnika sv. Petra te u tu svrhu održavaju obred. 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro