Izložba "kraljevskih igračaka" u Buckinghamu

Svečana odjeća, omiljene igračke i skupocjeni darovi - na izložbi "Kraljevsko djetinjstvo", koja se otvara u subotu u raskošnim galerijama Buckinghamske palače, javnost će se moći upoznati s onim što su britanski monarsi kao djeca smatrali svojim "blagom".

igracke.jpg
Autor
Laudato/Hina
Fotograf
www.ibtimes.co.uk/www.theguardian.com
Objavljeno:
 
25.07.2014 10:20

Za izložbu je prikupljeno više od 150 igračaka te mnoštvo bilježaka, većinom iz privatne zbirke kraljevske obitelji. Izložba "pokriva" razdoblje od oko 250 godina, a izlošci su pripadali malim prinčevima i princezama iz devet naraštaja, njih ukupno 25, od Georgea IV (1762.-1830.) do princa Georgea od Cambridgea, koji je upravo proslavio prvi rođendan.

Izložba se tematski bavi rođenjima, rođendanima te igrama na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

"Ti dokumenti omogućuju rijedak uvid u život i razvoj te djece. Pokazuju opća mjesta koja su oni dijelili s drugom djecom, od učenja pisanja do trenutaka u kojima se nisu baš najbolje ponašali", pojasnila je kustosica izložbe Anna Reynolds.

"Jako, jako, jako, jako, užasno zločesta!!!!!", riječi su kojima se u 'knjižici ponašanja' 25. rujna 1832. opisala tada 13-godišnja nećaka Georgea IV, buduća kraljica Viktorija.

Među izlošcima je i knjižica u kojoj se može pročitati da su 'mama' i 'bebe' prve riječi koje je s 13 mjeseci izgovorila princeza Elizabeta, aktualna britanska kraljica.

Posjetitelji će moći vidjeti i nekolicinu mliječnih zuba zbog kojih je buduće monarhe posjećivala 'Zubić vila' kad su ispali, konjiće za ljuljanje i mini replike automobila, poput Astona Martina DB5, jednog od automobila koji je vozio James Bond, a kojim se 1966. igrao princ Andrew.

Istodobno se na ekranima izmjenjuju scene igre i zabave prinčeva i princeza, a na jednom filmu se vide princeze Elizabeta i Margareta u igri s majkom.

Izložba traje do 28. rujna, a što sve nudi pogledajte ovdje.
 

Fotogalerija
konjic
Aston-Martin-royal-011
cajnik

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!