Izumljena pasta za zube u tubi

Paste za zube imaju dugu i uzbudljivu povijest. Početak razvoja zubne paste datira između 300. i 500. godine prije Krista, u drevnoj Kini i Indiji. Ali, pravi smisao pasta za zube dobila je naoko jednostavnim izumom – tubom za pastu.

djeca.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
spydersden.wordpress.com
Objavljeno:
 
22.05.2014 09:56

Kada je američki liječnik dr. Washington Sheffield 1850. godine smiksao svoju pastu za zube, domišljato ju je sa svojim sinom Luciusom spremio u tubu. Upravo na današnji dan, 22. svibnja 1892. godine, prva tako spremljena pasta pojavila se na tržištu, a maleni obiteljski laboratorij prerastao je u poznatu tvornicu. Priču o pasti za zube prati i priča o zubnim četkicama.

Kroz povijest su se izmjenjivala različita pakiranja i različiti modeli zubnih četkica. U početku su bile drvene i grube, a poslije plastične, savitljive i različitih boja. Nastali su i modeli za djecu s različitim motivima.

Tako je s vremenom pranje zuba od nevoljkog i nužnog čina osobne higijene, preraslo u pravi užitak. Posebno uz činjenicu kakvih sve okusa pasti nema. Svakodnevno smo zatrpani različitim reklamama koje sugeriraju izbor one “najbolje” i “jedine” paste koja će spastiti vaše zube od paradentoze, karijesa i ostalih bolesti zuba.

Sigurno je samo jedno: kada je doktor Washington Sheffield prvi put zapakirao pastu za zube u tubu, nije ni sanjao da će to pakiranje osvojiti svijet. Zbog svoje praktičnosti, zajedno s četkicom, postat će neizostavnim priborom za čovjekovu osobnu higijenu.

Nije tu kraj priči o pastama za zbe i četkicama! Skupina izraelskih znanstvenika usavršila je prvu pastu za zube posebno osmišljenu za klokane koji boluju od upale desni koja bi ih mogla stajati života!  Naime, kad klokane bole desni, brzo gube apetit zbog čega slabe, a ponekad i uginu pa je gotovo polovica klokana iz izraelskog zoološkog vrta Beit Shean uginula na taj način. Zbog toga su ekipe sa sveučilišta i zubarske škole u Jeruzalemu razvile lijek koji sadrži antibiotike. Taj je lijek uspješno testiran zahvaljujući dugoj zubnoj četkici za klokane. Klokani liječeni na početku infekcije desni brzo su se oporavili. Izumitelji te paste tvrde da je ona jednako djelotvorna i kod pasa i mačaka.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro