Japanski muški zbor oduševio izvedbom arije "U boj, u boj!"

Deset članova japanskoga muškog zbora Shingetsu-kai alumnija Kwansei Gakuin sveučilišta iz Kobea izveli su u četvrtak, 11. rujna, u zagrebačkome prolazu Oktogonu poznatu ariju "U boj, u boj!" iz opere Ivana pl. Zajca "Nikola Šubić Zrinski" na hrvatskome jeziku i dobili tako veliki pljesak brojnih okupljenih Zagrepčana da su na kraju svoga kratkog koncerta na molbu publike ponovno otpjevali tu poznatu ariju.

vecernji_japanci.jpg
Autor
Hina
Fotograf
www.vecernji.hr
Objavljeno:
 
12.09.2014 15:13
Bio je to prvi koncert toga zbora i prvo izvođenje te poznate arije u hrvatskome glavnom gradu, koju pak taj japanski zbor već devet desetljeća izvodi kao himnu svoga sveučilišta.

Njihov nastup u Oktogonu organizirala je Academia Cravatica, a prvi posjet i boravak u Hrvatskoj Jelena Yamasaki, predstavnica Kravate-Croate u Japanu i savjetnica počasnoga konzula Republike Hrvatske u Osaki.

Članovi zbora su u ovoj prigodi nosili i Croata kravate koje su dobili na dar za 80. godišnjicu osnutka svoga zbora. Gospođa Yamasaki okupljenima je sažela zanimljivu pripovijest o tomu kako je "U boj, u boj!" postala himna japanskoga sveučilišta. Japanski vojnici čuli su, naime, tu Zajčevu ariju nakon Prvoga svjetskog rata tijekom remonta američkoga broda Hefrona u Kobeu, i toliko im se svidjela da su je naučili napamet. Ipak, do 1979. godine nisu znali pravo podrijetlo himne i mislili su da je pjesma možda češka, slovačka, makedonska ili srpska.

Kako je za Hinu izjavio menadžer zbora Shingetsu-kai Masaaki Akamatsu, zbor je 1934. godine osnovalo 11 članova Kwansei Gakuin Glee Cluba - najstarijega i najpoznatijega muškog zbora u Japanu. Taj klub su pak 1899. godine osnovali studenti sveučilišta Kwansei Gakuin.

Gospodin Akamatsu posvjedočio je da su članovi zbora oduševljeni svojim prvim posjetom Hrvatskoj u kojoj su, istaknuo je, dočekani vrlo prijateljski. Posebno ih pak raduje što im je sada puno bliža zemlja iz čije je povijesti nastala i opera u kojoj je arija što su je oni odabrali za svoju himnu.

Academia Cravatica, neprofitna je ustanova koju je 1997. godine osnovala tvrtka Potomac d.o.o. iz Zagreba. Bavi se proučavanjem, čuvanjem i unaprjeđivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine, a na koncertu u Oktogonu bio je i ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!