Jedini liječnik koji je postao papa

Na današnji dan davne 1277. godine umro je papa Ivan XXI., poznat kao jedini liječnik u povijesti koji je postao papa.

7.jpg
Autor
povijest.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
20.05.2020 19:57

Rodom Portugalac imenom Pedro Julião studirao je čak pet predmeta: medicinu, teologiju, logiku, fiziku i metafiziku. Kasnije je postao liječnik pape Grgura X., a ubrzo i kardinal. Osim što se aktivno bavio medicinom, napisao je i priručnike o liječenju bolesti, kao i rasprave na temu Aristotela, piše Povijest.hr.

Nakon što je papinska stolica ispražnjena smrću pape Hadrijana V., izabran je za papu 1276. godine. Uzeo je ime Ivan XXI., a sjedište papinstva u to doba nije bilo u Rimu, nego u obližnjem gradiću Viterbu. Taj gradić 70-tak kilometara sjeverno od Rima bio je službeno sjedište papinstva između 1257. i 1281. ponajviše zbog lošeg odnosa rimskih stanovnika s papama.

Ivan XXI. nastavio se svojim učenim istraživanjima baviti i kao papa. Toliko se bavio time da je u papinskoj palači u Viterbu dao dograditi posebnu sobu u kojoj je mogao na miru raditi. Međutim, jedne noći kad je papa bio sam, urušio se strop te sobe i smrtno ga je ozlijedio.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!