Kako je sveta Rita čudesno spasila djevojčicu od kuge

U vrijeme kad su mnogi talijanski gradovi patili od zarazne bolesti, jedna se djevojka obratila zagovoru Svete Rite.

11.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
laudato.hr
Objavljeno:
 
22.05.2020 19:11

Svetu Ritu mnogi znaju kao 'zaštitnicu nemogućih situacija' jer se njenom zagovoru pripisuju nebrojena čuda. Jedan primjer dolazi iz Italije iz 17. stoljeća kada je jedna od epidemija kuge pustošila brojne gradove.

Prema knjizi iz 20. stoljeća pod naslovom 'Život svete Rite od Cascia', tijekom 1656. godine mlada djevojka posvećena svetoj Riti bila je izložena bolesti kuge. Naime, jedne je noći spavala sa svoje dvije tetke koje su neočekivano oboljele od kuge te su umrle iste noći dok je djevojka spavala s njima. Kad se probudila, bila je toliko uplašena onim što se dogodilo da je pala u nesvijest. Bila je toliko duboko u nesvjesti da se i za nju mislilo da je mrtva, pa su je s dva leša postavili na kolica i odnijeli na groblje sv. Pavla koji je bio uređen za one koji su umrli od kuge.

Međutim, kad su stigli na groblje, djevojčica se probudila kao iz sna te nikad nije oboljela od kuge iako joj je bila izravno izložena. Djevojčicu su potom odveli kući čuđeći se onom što su vidjeli. Kad su je kod kuće pitali kako je živa, odgovorila je: 'Ne znam, samo znam da kad sam se probudila i vidjela da ležim između dva mrtva tijela, rekla sam: 'Blažena Rita, pomozi mi'.

Ovaj događaj, ako je istinit, zaista je čudesan. No, ovo nije jedini put da je molba sv. Riti za zagovor kod Boga bila uslišena. Iako čuda nisu uvijek zagarantirana onima koji se mole svetoj Riti, Božja se volja uvijek vrši, čak i ako to nije odgovor koji smo očekivali.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!