Kako je sveti Nikola krivovjercu opalio 'šamarčinu'

Iako se o njegovom životu znade mnogo ipak jedan detalj nije toliko poznat.

4.jpg
Autor
zumberacki-vikarijat.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
zumberacki-vikarijat.com
Objavljeno:
 
06.12.2019 14:14

Sveti Nikola bio je nadbiskup u Miri u 4. stoljeću. Među svim kršćanima bio je poštovan te mu se podjednako mole i na Istoku i na Zapadu. Iako se o njegovom životu znade mnogo ipak jedan detalj nije toliko poznat.

Naime, Nikola je sudjelovao na I. Nicejskom saboru 325. godine. Legenda kaže da je Nikola kao gorljivi borac za istinu i pravdu u jednom trenutku na Nicejskom saboru ušao u žestoku raspravu sa Arijem koji je pokušao nametnuti svoja iskrivljena mišljenja o Isusu iz Nazareta. Arije je tvrdio da Isus nije istobitan Ocu. Na opetovano Arijevo ponavljanje bogohulnih stavova Nikola je u jednom trenutku pred svima udario Arija.

Zbog tog čina Nikolu su udaljili sa sabora te mu je na neko vrijeme zabranjena svećenička služba. Međutim, legenda kaže kako su se Nikoli jedne noći, dok je ležao u tamnici, ukazali Uskrsli Krist i Djevica Marija. Isus je pitao Nikolu zašto je udario Arija, a on je odgovorio: "Zato što te volim, Gospodine." Na te riječi Isus je Nikoli dao novu knjigu Novoga zavjeta, a Marija mu je predala novi episkopalni palij. Kada je car Konstantin čuo za ovaj događaj, odmah je oslobodio Nikolu i vratio mu položaj biskupa. Druga pak predaja kaže da se sam Krist javio u snu nekim biskupima te im objavio kako je Nikola u pravu i da je Arije u zabludi. 

Iako je Nikolin način borbe za današnje pojmove preradikalan, ipak nam ostaje kao primjer da se za istine vjere nikad ne prestajemo boriti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!