Klepetan i Malena spremni za podizanje 12. potomstva

U Slavonski Kobaš s juga Afrike doletio je Klepetan tako da su odahnuli svi oni koji su se bojali da roda slomljenoga krila Malena ove godine neće dočekati svojega vjernog partnera.

rode.jpg
Autor
Laudato/Hina
Fotograf
www.sbplus.hr
Objavljeno:
 
26.03.2014 08:49

"Lijepo je vrijeme i nadao sam se Klepetanovu dolasku. Stigao je jutros oko pet sati. Kad me je vidio, najprije me sumnjičavo pogledavao, a zatim sam mu ponudio hranu koju nije odbio. To je i meni bio znak da je to stvarno Klepetan. Odmah nakon toga uzletio je prema krovu i ponio prvu granu kako bi popravio gnijezdo", rekao je Stjepan Vokičić, bivši domar područne osnovne škole u čijem dvorištu ptičji par ima svoje gnijezdo.

Na jug proteklih jedanaest jeseni leti samo Klepetan jer njegova družica ne može zato što su joj kao mladoj ptici u okolici Slavonskoga Kobaša lovci ozlijedili krilo. Malenu je zaliječio Stjepan Vokičić, koji se od tada i brine o njoj.

"Klepetan na putu prema jugu preleti oko 14.500 kilometara. Bio je prstenovan i točno znamo gdje bude tijekom leta. Ne leti direktno prema Africi, nego ide preko Bospora prema Istambulu, Iraku, Iranu, pa preko Sinaja u Afriku. Leti sve do Južnoafričke Republike. Prva jaja Malena će snijeti za desetak dana, a zatim svaka tri dana po jedno", objašnjava iskusni Vokičić, vidljivo zadovoljan što je Klepetan ponovno u Brodskom Varošu. Uz njegovu pomoć, Klepetan i Malena do sada su othranili 45 mladih roda.

Malo je poznato da je Malena imala partnera tri godine prije Klepetana, ali se on jednog proljeća nije vratio iz Afrike.

"Srce mi ispuni radost kad Klepetan dođe. Treba preći tolike kilometre, to je pravo za zamisliti se", kaže Stjepan i dodaje da mu je "srce sada na mjestu", ali pred njim je i obveza da za ljubavni par tijekom sezone pribavi dovoljno hrane jer Klepetan sam to ne može.

Ljubav dviju roda u Slavonskome Brodu skromno postiže i prve ekonomske učinke. Nedaleko od gnijezda poznatog pernatog para otvoreno je seosko turističko gospodarstvo "U rodinom gnijezdu", a sve je više i turističkih skupina koje tijekom posjeta Slavonskom Brodu žele pogledati što rade Klepetan i Malena.

Hoće li redovito kune početi stizati i Stjepanu za njegov trud, tek će se vidjeti. Njegov trud zasad podupiru povremene donacije izazvane medijskom pozornošću, a medijska pozornost stiže sa svih strana svijeta: tekstovi i fotografije Klepetana i Malene našli su se i na stranicama čileanskih, japanskih i ruskih medija.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!