Na današnji dan 879. godine papa je blagoslovio kneza Branimira i hrvatski narod

O Branimirovoj vladavini svjedoče mnogobrojni spomenici i kameni zapisi, a najpoznatija je kamena greda iz 888. s njegovim imenom i pleterom.

8.jpg
Autor
povijest.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
politikaplus.com
Objavljeno:
 
21.05.2020 19:15

Na današnji dan davne 879. godine papa Ivan VIII. služio je svetu Misu na kojoj je blagoslovio hrvatskog kneza Branimira, hrvatski narod i zemlju.

Naime, nakon što je s vlasti zbacio probizantskog kneza Zdeslava hrvatski knez Branimir, želeći se osloboditi utjecaja Bizanta, poslao je pismo papi Ivanu VIII. u kojem iskazuje vjernost papi i Rimskoj crkvi. Papa je primio pismo od ninskog biskupa Teodozija te je rado prihvatio hrvatsku naklonost rimskom papi, piše Povijest.hr.

Dva tjedna kasnije, 7. lipnja papa će svojim pismom pohvaliti Branimira nazivajući ga 'ljubljenim sinom'. priznati ga zakonitim vladarom, a Hrvatsku neovisnom državom sa sjedištem u Ninu. Danas se taj dan obilježava kao Dan hrvatske diplomacije.

Velika je vjerojatnost da je za Branimirove vladavine uvedeno hrvatsko bogoslužje u crkvi te se proširila djelatnost Metodovih učenika. Sam je Metod proputovao Hrvatskom 880. godine na putu za Rim.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!