Na današnji dan sv. Ivan Pavao II. oprostio svom atentatoru

Atentator Mehmet Ali Agca u svojoj je zatvorskoj ćeliji pao na koljena pred Svetim Ocem i poljubio mu ruku.

atentat.jpg
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
flickr.com
Objavljeno:
 
27.12.2020 10:49

 

– Razgovarao sam s našim bratom u kojega imam potpuno povjerenje. Ono što smo rekli jedan drugomu naša je tajna – rekao je danas sveti papa Ivan Pavao II. nakon što se 28. prosinca 1983. susreo s čovjekom koji mu je pokušao oduzeti život.

Atentator Mehmet Ali Agca u svojoj je zatvorskoj ćeliji pao na koljena pred Svetim Ocem i poljubio mu ruku. Papa je prihvatio njegovu ispriku i ostavio mu mali dar, pokazavši tako svoju ljudsku i moralnu veličinu.

Tog sunčanog svibanjskog dana 1981., tijekom opće audijencije na Trgu svetog Petra, Papa se uobičajeno vozio u papamobilu i radostan rukovao s vjernicima. Odjedanput se oduševljenje pretvorilo u stravičan prizor: Ali Ağca je pucao u Svetoga Oca i ranio ga u trbuh, kažiprst i desni lakat. Papa je hitno prevezen u kliniku 'Gemelli', gdje je operiran. Posljedice je osjećao godinama.

Ivan Pavao II. sve je povezao s ukazanjem u Fatimi, jer se u trećoj tajni govori o stradanju čovjeka u bijelom, a atentat se dogodio upravo na blagdan Gospe Fatimske. Zato je nedugo nakon dramatičnog događaja posjetio portugalsko svetište i jedan izvađeni metak pohranio u Gospinu krunu.

Postoje mnoge teorije o tome tko je želio ubiti Papu. Zasigurno, Ali Agca je bio samo plaćenik, pripadnik turske ekstremističke organizacije 'Sivi vukovi'. Od samog početka sovjetska komunistička vlast jasno je pokazivala da joj ne odgovara takav poglavar Katoličke Crkve. U arhivu u Kremlju poslije su nađeni dokumenti u kojima se navodi da je potrebno poduzeti mjere protiv Ivana Pavla Drugoga. Bilo je još nekoliko pokušaja atentata na Svetoga Oca.

Ali Agca je osuđen na doživotni zatvor, a poslije ga je pomilovao talijanski predsjednik Ciampi. Na slobodu je izašao 2010. iz turskog zatvora, nakon što je odslužio kaznu za neko prijašnje ubojstvo.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro