Na današnji dan rođen 'najstariji Papa' u povijesti

Papa Lav XIII. doživio je čak 93 godine i 140 dana.

2.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
02.03.2021 11:15

 

Na današnji dan 1810. godine u malom talijanskom gradiću Carpineto Romano rodio se Vincenzo Gioacchino Raffaele Luigi Pecci. Ime koje na prvu ne zvuči poznato kasnije će biti zamijenjeno onim papinskim 68 godina kasnije. 

Riječ je o papi Lavu XIII. koji je kao poglavar Katoličke Crkve djelovao nešto više od 25 godina. Njegov pontifikat jedan je od najvećih u povijesti, a ostao je zabilježen i kao najstariji papa u povijesti. Naime, doživio je čak 93 godine i 140 dana. Papa Benedikt XVI. ima više godina od njega, no ako se uzme u obzir da je on 'emeritus', tada Lav XIII. ostaje jedini 'aktivni' papa u povijesti koji je premašio 90 godina.

U svom pontifikatu ostao je zapažen brojnim stvarima. Promovirao je molitvu krunice i nošenje škapulara, posvetio je čitav svijet Presvetom Srcu Isusovu te je izdao prvu socijalnu encikliku 'Rerum novarum'. Osim toga, papa Lav XIII. bio je prvi papa u povijesti čiji je glas snimljen nekim uređajem, a njegova molitva 'Ave Maria' može se danas poslušati preko interneta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro