Na današnji dan umrla Zlata Bartl 'teta Vegeta'

U koprivničkoj Općoj bolnici 30. srpnja 2008. godine preminula je profesorica Zlata Bartl, poznatija kao teta Vegeta.

zlata.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
koprivnica.net
Objavljeno:
 
30.07.2014 15:45

Rođena u Dolcu u Bosni i Hercegovini 1920., Zlata Bartl završila je gimnaziju u Sarajevu, zatim Mudroslovni fakultet u Zagrebu.

Profesorici kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije za petama je stalno bila zloglasna UDBA, koja je znala da je njezin zaručnik 1945. stradao na bleiburškom križnom putu. Kada je s grupom studenata otišla u Italiju, strpali su je u zatvor jer se „jako oduševila tom zemljom“. Osudili su je na osam godina, ali je zbog tuberkuloze kralježnice puštena nakon 16 mjeseci.

Nakon završetka školovanja, zaposlila se kao profesorica, najprije u Sarajevu, pa u Banjoj Luci, da bi se vratila u Sarajevo i zaposlila u Zavodu za industrijska istraživanja. S vremenom se razboljela i ostala bez stalnog posla. Teško bolesna, profesorica Bartl kucala je na mnoga vrata, radila niskokvalificirane slabo plaćene poslove, da bi se naposljetku pukim slučajem zaposlila u Podravci. U novinama je 1955. pročitala da koprivničko poduzeće Podravka traži kemijskog tehničara. Zlata, koja je govorila četiri strana jezika, javila se na oglas i već dva dana poslije dobila posao.

Dolazak u Koprivnicu bila je nova velika stranica u životu prof. Bartl. Ona je zavoljela grad i grad nju. Podravka je postala njezina jedina obitelj. Pod vodstvom profesorice Bartl smućkane su prve dehidratizirane juhe iz vrećice, a izumljena je i megapopularna Vegeta - smjesa koju čini sedam vrsta sušenog povrća i žuti vitaminski prašak. Ime je dobila po početnim slovima triju engleskih riječi vegetables, vitamine, taste. Vegeta je brzo osvojila mnoge svjetske kuhinje. Pokušali su je imitirati, ali nitko nikada nije uspio doći do pravog recepta. U bivšoj Jugoslaviji stekla je popularnost zahvaljujući serijalu „Male tajne velikih majstora“ koji je vodio Oliver Mlakar, a žlicu Vegete dodavao je kuhar Stevo Karapandža.

Dobitnica je mnogih priznanja, od kojih se posebno može izdvojiti visoko odličje predsjednika Republike Hrvatske - red Danice s likom Nikole Tesle, „Zlatna kuna“ za životno djelo Hrvatske gospodarske komore te „spomenicu Podravke“ za životno djelo.

Podravka je zarađivala milijarde, a Zlata Bartl je naposljetku završila u staračkom domu. Nije voljela kuhati, pa je najradije pripremala ono što je sama „smućkala“ – juhe iz vrećice.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!