Na današnji dan umro najdugovječniji papa

Blaženi Pio IX. proveo je na mjestu pape čak 31 godinu (od 1846. do 1878. godine).

3.jpg
Autor
povijest.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
07.02.2020 18:58
Na današnji dan 1878. godine umro je papa Pio IX. u Vatikanu, posljednji vladar Papinske Države. Ujedno je bio papa s najdužim pontifikatom, neuključujući svetog Petra kao prvog rimskog biskupa.

Naime, blaženi Pio IX. proveo je na mjestu pape čak 31 godinu (od 1846. do 1878.), što znači da je bio na čelu Papinske Države u vrijeme velikih političkih i socijalnih previranja. Do 1870. godine Papinska Država bila je jedna od teritorijalno najvećih talijanskih država, sve dok nije uklopljena u Kraljevinu Italiju. Kasnije će sve pape biti ograničeni na Vatikan i neke manje posjede u Rimu i središnjoj Italiji, piše Povijest.hr.

Papinska Država bl. Pija IX. zauzimala je svojevremeno površinu od otprilike 41 740 četvornih kilometara, što znači da je bila nešto manja od površine Republike Hrvatske. Ta je država posjedovala svoju novčanu valutu, vojsku, pa i mornaricu. Papa je bio zapravo monarh koji je vladao nad više od 3 milijuna ljudi. Od većih talijanskih gradova, papa je osim nad Rimom vladao još i nad Bolognom, Ravennom, Ferrarom, Anconom, Riminijem i Perugiom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!