Nakon potresa u Christchurchu podignuta crkva od kartona

Ovogodišnju prestižnu nagradu u arhitekturi Pritzker osvojio je 57-ogodišnji japanski arhitekt Shigeru Ban. Već dva desetljeća koristeći jednostavne materijale, poput papira i kartona, osmišlja domove i zdanja za ljude koji su pogođeni prirodnim katastrofama.

karton.jpg
Autor
Laudato/CNN
Fotograf
gizmodo.com
Objavljeno:
 
24.04.2014 09:37

Nakon što je snažan potres 1995. godine razorio japanski grad Kobe, Ban je izgradio privremene kuće za vijetnamske izbjeglice od pivskih gajbi koje je napunio vrećama s pijeskom.

Nakon potresa i tsunamija koji su ponovno uništili dio Japana 2011., Ban je osmislio kuće od brodskih kontejnera.

Prošle je godine završena katedrala napravljena od kartonskih tuba u gradu Christchurchu na Novom Zelandu, koji je također bio razoren u potresu. Ban tvrdi da čvrstoća i izdržljivost zgrade ne ovise o materijalu.

„Čak i zgrada od betona može se vrlo lako uništiti. Smatram da zgrada napravljena od kartonskih tuba može biti jednako izdržljiva. Mnoga su moja zdanja, iako osmišljena kao privremena, ostala trajna. Kad sam prvi put koristio kartonske tube za interijer, znao sam da mogu biti dovoljno čvrste i kao dio strukture“, opisao je Ban u razgovoru za CNN.

„Jako sam iznenađen nagradom, nisam je očekivao jer nisam mislio da je moj rad na toj razini. No, objasnili su mi da ove godine suci nisu gledali samo arhitekturu, već su uzeli u obzir i moj rad u područjima pogođenim katastrofama unazad 20 godina. To me zapravo ohrabruje da nastavim tako raditi i dalje“, istaknuo je Ban.

Od Haitija do Ruande i Kine, njegova jeftina arhitektonska rješenja postala su simbol nade za ljude čiji je život morao krenuti ispočetka. Kaže da ga je u tom segmentu njegova profesija razočarala.

„Mislio sam da kao arhitekti možemo učiniti više za društvo. Ako gledamo kroz povijest, arhitekte uvijek traže ljudi koji imaju novac i moć i žele svoj novac i moć vizualizirati kroz monumentalnu arhitekturu. To je u biti posao arhitekta. Ne kažem da je to loše, no mislim da trebamo iskoristiti svoje znanje i iskustvo i za javnost i žrtve prirodnih katastrofa. Jednako sam sretan i zadovoljan kada projektiram zdanja za pomoć u nesreći. Nema razlike, osim da to radim besplatno“, ukazao je Ban.

„On je izuzetan arhitekt koji već 20 godina traži i osmišljava kreativna i kvalitetna rješenja za ekstremne situacije uslijed prirodnih katastrofa. Njegove zgrade znače skloništa, sabirne centre i duhovna mjesta za ljude koji su preživjeli strahovita razaranja i gubitke“, istaknuto je u obrazloženju nagrade.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!