Ne propustite ''suze svetog Lovre''

Meteorski roj Perzeidi, poznati kao ''suze svetog Lovre'' ove će godine maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza od 22 sata do jutra.

stars-1246590_1280.jpg
Autor
Hina/Laudato/M.P.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
10.08.2019 08:54

Tada ćemo moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat jer će ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu skoro pun pa će njegova svjetlost smanjiti vidljivost meteora.
 
Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca, a za promatranje treba pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, poručio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) Dorian Božičević.
 
 
Upute opažačima i poziv na Petrovu goru - prvi Međunarodni park tamnoga neba u Hrvatskoj
 
Glavni tajnik HAS-a savjetuje opežačima da ne gledaju direktno u ishodišnu točku meteorskog roja gdje će opaziti najmanje meteora, te da im za opažanje nije potrebna nikakva posebna oprema, poput teleskopa ili dvogleda, jer se meteori opažaju golim okom ležeći na tlu, ali našim očima treba oko pola sata da se prilagode noćnim uvjetima. Zato se, poručio je, trebamo udaljiti iz svjetlosnog onečišćenja u što "bolju tamu" s prostirkom, ležaljkom ili vrećom za spavanje, a svjetiljke koje koritstimo neke budu crvene ili prekrivene crvenim celofanom.
 
Božičević je pozvao sve zainteresirane da u nedjelju, 11. kolovoza, dođu na Petrovu goru koja je nedavno proglašena prvim Međunarodnim parkom tamnoga neba u Hrvatskoj i to kao jedan od samo 15 parkova u Europi.
 
Prvi veliki događaj koji će se obilježiti u tome parku bit će upravo promatranje meteorskog roja Perzeidi te besplatna projekcija filma "Prvi čovjek" redatelja Damiena Chazella, u suradnji s Riječnim kinom Karlovac. Program će početi u 19:30 sati. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!