Novozelanđanin i Šerpa prvi osvojili Mount Everest davne 1953. godine

Datum 29. svibnja najznačajniji je datum u povijesti planinarenja.

2.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
mpora.com
Objavljeno:
 
29.05.2020 17:55

Toga dana 1953. godine dva su se planinara popela na vrh svijeta. Više od 8800 metara visok Mount Everest, najviši vrh svijeta, osvojili su Novozelanđanin Edmund Hillary i Šerpa Tenzing Norgay.

Kako je Norgay zapisao u svojoj knjizi, oni su na vrh stigli oko 11:30 sati po lokalnom vremenu. Premda je Hillary tvrdio da su obojica stigli na vrh u isto vrijeme, Norgay je zapisao kako je ipak Hillary bio prvi zakoračio na Mount Everest, ali kako je u svom radu uvijek bio skroman nije se želio isticati. 

Na vrhu je Hillary slikao Norgaya, ali nije želio da Tenzing slika njega. A da bi dokazali da su doista bili na vrhu snimili su još nekoliko fotografija okolice. Zanimljivo, na vrhu su se zadržali svega 15 minuta premda im je pothvat trajao danima, a završni put do vrha nekoliko sati

Vijest o ovom povijesnom pothvatu stigla je u Veliku Britaniju na dan krunidbe kraljice Elizabete II. 2. lipnja 1953. godine. Ona ih je zbog toga proglasila vitezovima, no indijska vlada nikad nije dozvolila Tenzingu nositi britansku titulu.

Ostatak svog života Hillary je proveo pomažući nepalskim Šerpama, između ostaloga, pomogao je u izgradnji škola i bolnice. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!