Novozelandska Hrvatica osvojila Grammy

Najveće iznenađenje ovogodišnje 56. dodjele Grammyja u Los Angelesu bila je 17-godišnja Novozelanđanka Lorde (pravog imena Ella Yelich-O’Connor), koja je osvojila dva Grammyja onaj za Pjesmu godine “Royals” i Najbolji pop solo nastup.

lorde_22.jpg
Autor
Hrvatska udruga Benedikt
Fotograf
www.telegraph.co.uk
Objavljeno:
 
03.02.2014 10:14

Ova mlada pjevačica – Ela Jelić – s Novoga Zelanda prošle je godine zabljesnula na svjetskoj glazbenoj sceni s EP-jem The Love Club i od tada slijedi njezin vrtoglavi uspjeh. Za prestižnu nagradu Grammy nominirana je u čak četiri vrlo značajne kategorije. Nominirana je za pjesmu godine (Royals), snimku godine (Royals), najbolji solo nastup u kategoriji pop te za najbolji pop vokalni album (Pure Heroine). Lorde se proslavila singlom Royals zahavljujući kojem je i dobila naveći broj nominacija i koji je s vrha Billboardove top ljestvice skinuo Katy Perry i singl Roar te Miley Cyrus i Wrecking Ball. Nagradu za pjesmu godine – „Royals“ – osvojili su Joel Little i Ella Yelich O’Connor (Lorde).

Ela Jelić je rođena na sjevernom novozelandskom otoku u Aucklandu 1996. godine. Djed i baka, prezimenom Jelić, rodom su iz Dalmacije. Majka Sonja Yelich, poznata je pjesnikinja koja je osvojila nekoliko nagrada za svoju poeziju. U majčinoj biografiji stoji kako je rođena u “obitelji dalmatinskih imigranata”. Elin otac je Irac. Ono što pjeva, uglavnom sama komponira. Njezin stil mediji opisuju kao elektro-pop ili čak indie-pop. U svojim intervjuima navodi prilično sofisticirane glazbene utjecaje poput Ette James ili Bon Ivera, ali i hip-hop izvođače poput Kaney Westa.

- Nisam očekivala ovo večeras. Hvala vam puno – rekla je Ela nakon preuzimanja nagrade i zahvalila se kolegama koji su bili nominirani u istoj kategoriji, “Osjećam se kao da je Božić, moj rođendan i kao da sam oprala kosu nakon što je mjesec dana bila prljava”, izjavila je kada su je pitali kako se osjeća nakon što je saznala da je izbacila Cyruss s prvog mjesta.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro