Prije 74 godine otkrivena špilja Lascaux

Svjetski poznatu špilju Lascaux danas nazivaju Prapovijesna Sikstinska kapela, a zbog neprocjenjive vrijednosti nalazi se na UNESCO-vu popisu svjetske baštine.

lascaux.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
tours.france.com
Objavljeno:
 
12.09.2014 10:05

U ranu jesen 1940. godine, 17-ogodišnji Marcel Ravidat, automehaničarski šegrt iz Montignaca, francuskog sela na obali rijeke Vesere, šetao je okolnim brežuljcima. U jednom trenutku pozornost mu je privukla udubina obrasla kupinama koju je slučajno otkrilo olujom porušeno stablo. Znatiželjni je mladić u nju bacio kamen koji se neko vrijeme kotrljao i naposljetku šuplje odjeknuo.

Četiri dana kasnije, 12. rujna 1940., vratio se natrag s trojicom prijatelja kako bi zajednički provjerili što je unutar otvora. Najstariji Ravidat na užas ostalih poskliznuo se i završio u dubini neke špilje. Ubrzo su se sva četvorica našla u središtu velike dvorane pune pradavnih slikarija. Nekoliko su dana šutjeli o otkriću, a onda ga podijelili s mjesnim učiteljem koji je pak o svemu izvijestio prapovjesničara i paleontologa opata Breuilla.

Francuskom se ubrzo proširila priča o fantastičnom otkriću u špilji Lascaux, pa su u nju nahrupili brojni znatiželjnici, znanstvenici i turisti. Zbog stalnih posjeta temperatura je u špilji narasla, a zelene se alge počele širiti po slikarijama i uništavati ih. Špilja je 1963. zatvorena za javnost ne bi li se tako zaštitila, ali je blizu otvorena njezina vjerna kopija. Znanstvenici su u miru mogli restaurirati i konzervirati prastare slikarije i crteže bizona, jelena, konja, kozoroga i goveda po zidovima i stropovima špilje. Neke su pradavni lovci-umjetnici ocrtali crnim, a druge oslikali svijetlim zemljanim bojama između 18.000 i 15.000 godina prije Krista!

Svjetski poznatu špilju Lascaux danas nazivaju Prapovijesna Sikstinska kapela, a zbog neprocjenjive vrijednosti nalazi se na UNESCO-vu popisu svjetske baštine.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!