Papa Pavao VI. u enciklici "Napredak naroda" pozvao bogate da pomažu siromašnima

„Prevelike ekonomske, socijalne i kulturne nejednakosti izazivaju zategnutost među narodima i dovode u opasnost mir. Moramo posvetiti svoju pozornost položaju zemalja u razvoju. Naša ljubav prema siromasima mora postati suosjećajnija, aktivnija i plemenitija“- Riječi su to pape Pavla VI. u enciklici „Populorum progressio“ („Napredak naroda“) koju je na Uskrs 26. ožujka 1967. godine uputio katolicima, kršćanima i svim ljudima dobre volje.

pavao6.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
http://hr.wikipedia.org/
Objavljeno:
 
26.03.2014 10:50

U toj enciklici Papa govori o napretku naroda. U njoj iznosi svoju viziju pravednijeg svijeta, u kojoj diže glas za Treći svijet i apelira na bogate za solidarnost.

Za socijalni nauk Katoličke crkve prvi se zauzeo papa Leon XIII. Godine 1890. tog je papu u Vatikanu posjetio njemački car Wilhelm II., a rezultat njihova razgovora o teškim socijalno-političkim problemima u industrijskim državama bila je glasovita socijalna enciklika o radničkom pitanju „Rerum novarum“. Tada se prvi put razvija katoličko rješenje socijalnog pitanja s ciljem zaštite radništva.

Socijalno učenje Crkve oblikovalo je tijekom povijesti određena načela kao smjernice za konkretno djelovanje na raznim područjima života. Ta načela, poštivanje dostojanstva ljudske osobe i prava koja joj pripadaju te borba za opće dobro temeljeno na solidarnosti i supsidijarnosti, žele biti putokaz kršćaninu, ali i svakom čovjeku dobre volje. Riječ je o temeljnim postavkama koje se mogu pronaći u raznim socijalnim dokumentima mnogih papa i konkretnim zahvatima kojima se Crkva na osobit način zauzima za promicanje socijalne pravde u suvremenom društvu u kojem kapitalizam nemilosrdno uzima svoj danak.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!