Papa emeritus Benedikt XVI. slavi 94. rođendan

Na današnji dan davne 1927. godine u njemačkom gradiću Marktl am Innu rodio se Joseph Alois Ratzinger.

7.jpg
Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
portuguese-american-journal.com
Objavljeno:
 
16.04.2021 09:03

 

Prošlo je nešto više od sedam godina otkako je svojom odlukom šokirao svijet, ali umirio savjest po kojoj je u potpunoj slobodi donio odluku o odreknuću sa službe rimskog biskupa.

– Nakon što sam više puta pred Bogom preispitao svoju savjest, došao sam do sigurnosti da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način papinsku službu – kazao je papa Benedikt XVI. prilikom objave svoje odluke.

Joseph je rođen kao najmlađi od troje djece obitelji Ratzinger. Zajedno s bratom Georgom zaređen je 1951. godine za svećenika, a dvije godine kasnije doktorirao je teologiju. Uskoro je postao sveučilišni profesor dogmatike i fundamentalne teologije. Bio je omiljen profesor čija su se predavanja rado slušala.

Papa Pavao VI. imenovao ga je za kardinala 1977. godine, a četiri godine kasnije papa Ivan Pavao II. postavit će ga za pročelnika Kongregacije za nauk vjere. Na toj je poziciji naslijedio hrvatskog kardinala Franju Šepera. 

Nakon smrti pape Ivana Pavla II. 2005. godine održane su konklave na kojima je izabran za 265. Petrova nasljednika. Bio je tek osmi Nijemac koji je u povijest izabran za papu, posljednji je bio Hadrijan VI. 1522. godine. Osim toga, s više od 78 godina starosti bio je najstariji izabrani papa poslije Klementa XII. (1730.).

S napunjene 94 godine papa Benedikt XVI. trenutačno je najstariji papa u povijesti Crkve. Prošle godine dostigao je rekord pape Lava XIII. koji je umro sa 93 godine i 140 dana. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro