Pet svetih majki koje nas uče važnim stvarima

Upoznajte pet majki, koje nam mogu biti zagovornice ne nebu.

swietemamy-1100x434.jpg
Autor
stacja7.pl/Laudato/D.T.
Fotograf
stacja7.pl
Objavljeno:
 
04.08.2020 17:17

Gledajući naše majke, uvijek iznova smo puni divljenja njihovoj snazi, upornosti i predanosti. Za mnoge od njih moglo bi se reći da su svete žene. Upoznajte pet majki, koje nam mogu biti zagovornice ne nebu

Sveta Ana

Kakav bi bio Marija, da nije njezine majke? Sv. Ana je za nas primjer odanosti Božjoj riječi i velikog pouzdanja Gospodinu Bogu. Dugi niz godina nije mogla imati potomstva. Ana je svom dušom voljela svog supruga Joakima i Boga, ali nije mogla razumjeti zašto se susreće s time. 
Međutim, nikada nije prestala vjerovati u čudo. Iz Biblije poznavala je mnoge priče u kojima je Bog dao neplodnim parovima potomstvo.

Sveta Monika

'Daj mi majke koje se mole i spasiti svijet.' - misli su sv. Augustina, koji je iskusio kako veliku snagu ima majčina molitva. Njegova majka, sv. Monika,mnogo godina je molila za njega i njegovo obraćenje. Kao mlada djevojka bila je udana za jednom veleposjednika vrlo teške i bezobrazne naravi, koji je bio pogan. Svojom nježnošću, strpljenjem i molitvama, Monika ga mali prije smrti dovela do obraćenja. S 39 godina ostala je udovica. Sv Augustin je među troje djece bio onaj, koji ju je najviše brinuo. 

Sveta Rita iz Cascie

Sveti Rita, jedan od najpopularnijih svetaca Crkve, također je bila majka. Kad je imala 18 godina, željela je ući u samostan, ali su roditelji odabrali muža za nju. Bio je vojnik i političar, imao je avanturistički karakter. Brak sa ženom izvanrednih sposobnosti za rješavanje sukoba nije ga smirio. Također, njihova dva sina nisu imali strpljivosti i mirnoću. Kad je njihov otac ubijen, pokušali su napraviti osvetu. Tada se njihova majka molila za njih, da ih Bog spasi od grijeha. Legende kažu da se nisu osvetili nikome jer su umrli za vrijeme kuge. Nakon svih tih iskustava, strpljiva supruga i majka odlučila se za redovnički život. Danas je štujemo kao zagovornica u beznadnim situacijama. 

Sveta Ivana Beretta Molla

Na slikama vidimo lijepu i nasmijanu ženu. Bila je sjajna liječnica i divna majka. Pratila je modu i voljela je planine. Supruga, majka, sestra, prijateljica. Sv. Ivana Beretta Molla bila je posebna majka. Pokazala je, da se svetost nalazi na dohvat ruke, te da svatko može biti svetac. Znala je kako je život veliki dar od Boga. U 39. godini, bila je trudna s četvrtim djetetom. Liječnici su joj za vrijeme trudnoće, dijagnosticirali cistu na jajniku i predlagali joj da pobaci, kako bi je mogli operirati. Izjavila je: "Ako morate birati između moga i djetetova života, ne oklijevajte, izaberite dijete, inzistiram. Spasite ga. Sedam dana nakon poroda, u neizrecivoj boli i nakon ponovljenih usklika 'Isuse, ljubim Te, Isuse, ljubim Te' preminula u bolnici.

Službenica Božja Chiara Petrillo

Napokon, majka čiji je postupak beatifikacije započeo 2018. godine - Chiara Petrillo. Izgubila je dvoje djece prije nego što je zatrudnjela treći put. Kad su roditelji bili sretni što se dijete razvija zdravo, Chiari je u petom mjesecu trudnoće dijagnosticiran rak jezika. Liječnici su, želeći je spasiti, prisiljavali na kemoterapiju, ali ona je odbila, ne želeći riskirati život i zdravlje svog sina.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro