Pet velikih filozofa koji su proglašeni svetim

Svi su čuli za Sv. Tomu Akvinskog ili Sv. Augustina, ali u liturgijskom kalendaru naći ćemo više svetaca koji su se bavili filozofijom.

biskupi.jpg
Autor
pl.aleteia.org/Laudato/D.T.
Fotograf
pl.aleteia.org/Laudato
Objavljeno:
 
25.10.2019 13:28
GRGUR IZ NISE – PRVI ''LEGALNI'' KRŠĆANSKI FILOZOF
 
Kada je 313. godine, car Konstantin ozakonio kršćanstvo, na Nicejskom saboru utvrđene su osnovne dogme vjere, koje su i danas obvezujuće. kršćanska se misao našla u novom situaciji. Već ranije pokušalo se povezati Sveto pismo s poganskom filozofijom, a najvještiji u tome bio je Origen.
 
Ovaj je filozof vjerovao u stavove, koji su kasnije bili doktrinarno odbačeni, kao npr. spasenje svih ljudi ili odbacivanje uskrsnuća tijela u njegovom vremenskom obliku. Sveti Grgur, biskup iz azijske Nise, pročistio je misao Origena, što je rezultiralo prvim u potpunosti kršćanskim filozofskim sustavom temeljenim na Platonovoj filozofiji. Njegov spomendan Crkva slavi 10. siječnja.
 
 
ANZELMO CANTERBURYJSKI – JEDAN OD OTACA SREDNJOVJEKOVNE ZNANOSTI 
 
Nakon pada Rimskog Carstva stoljećima intelektualni i kulturni život u svijetu latinskog kršćanstva je zamro. Europa se iz letargije počela buditi tek krajem 11. stoljeća, a sv. Anselmo je imao značajnu ulogu u tome.
 
Postao je poznat po dvije stvari - prvo vratio se principu kojeg je predstavio Sv. Augustin - "vjera traži razumijevanje", što je imalo velikog utjecaja na karakter kasnosrednjovjekovne filozofije, koja se radije držala podalje od raznih "mističnih" teorija za dedukciju u skladu s logikom.
 
Drugo, bio je autor takozvanog ontološkog dokaz postojanja Boga. Po njemu, Bog je trebao postojati jer je nešto što postoji savršenije od nečega što ne postoji, pa mora postojati i najsavršenije biće. Istina je da je već sv. Toma osporio taj argument, ali filozofi poput Descartesa i Leibniz su se vratili na njega. Spomendan mu se slavi 21. travnja. 

 
ALBERT VELIKI – UČITELJ SVETOGA TOME AKVINSKOG
 
U 13. stoljeću Aristotelovi spisi stigli su do zapadne Europe preko Arapa. U početku su bili oprezni, ali Albert Veliki bio je uvjeren da postoje optužbe koje su islamski mislioci, posebno Averroes, podigli protivno crkvenim doktrinama. Albert je počeo proučavati Stagiriteinu misao i poput njega, šokirao je  svojim rasponom interesa - osim strogo teoloških i filozofskih stvari, zanimale su ga prirodne znanosti i teorija umjetnosti.
 
Naravno, najveći utjecaj na filozofiju Albert je imao kao učitelj sv. Tome Akvinskog. Međutim, treba imati na umu da njegova uloga nije bila ograničena samo na učenje mladog učenika s velikim intelektom, već je stvorila i temelje koje je u svojoj misli razvio najpoznatiji katolički filozof. Blagdan sv. Alberta velikog slavi se 15. studenog. 

 

TOMA MORUS – TVORAC ''UTOPIJE''
 
Kada se 1534. godine kralj Henrik VIII. proglasio poglavarom Anglikanske Crkve, zahtijevao je od svojih službenika da polože prisegnu. Toma Morus, čovjek koji se nikada nije bratio s Henryjem, a ujedno se protivio njegovu razvodu i odvajanju od unije s papom, odbio je prisegnuti, zbog čega je smaknut. 
 
U povijest filozofije Morus se upisao prije svega kao tvorac "Utopije". U disertaciji o ovom naslovu opisuje, na primjeru Platona, idealni sustav koji je trebao prevladavati na otoku koji se nalazi daleko na jugu. Njegov projekt idealne države vrlo je detaljan, dosegavši ne samo zakonska rješenja, već čak i dnevni red stanovnika. Zbog potpuno nestvarne vizije engleskog mislioca, "utopija" je postala sinonim za velike planove koji se nemaju šanse realizirati. Njegov blagdan slavi se 22. lipnja. 
 
 
JOHN NEWMAN – OBRAĆENIK, KARDINAL, FILOZOF
 
John Newman bio je jedan od najpopularnijih Anglikanskih propovjednika svog vremena. Međutim, u jednom se trenutku njegov životni put se naglo promijenio - prvo se povukao iz javnog života, a nakon nekoliko godina prešao je na katolicizam i postao ponizni svećenik. Tek su se u 80. godini vijesti o njemu ponovno proširile Europom, kada je kao obični svećenik imenovan kardinalom.
 
U devetnaestom stoljeću, gdje je dominirala materijalistička filozofija i fascinacija empirijskim znanostima, Newman je bio jedan od rijetkih mislilaca koji je predstavio sasvim drugačiju poziciju. Umjesto znanstvenog i konceptualnog znanja, preferirao je znanje koje je konkretno i na temelju osobne intuicije. Iako je imao nekoliko izravnih nasljednika, njegove su aktivnosti najavile velike, iracionalne filozofe prve polovice 20. stoljeća. Spomendan sv. Newmana je 11. kolovoza. 

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro