Peta obljetnica apostolskog pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini

Ovim pastoralnim pohodom, papa Franjo je svima u Bosni i Hercegovini, ali i cijelome svijetu poslalo snažnu poruku da unatoč svemu, svatko može dodati malo svoje životne boje i ovaj svijet učiniti ljepšim za sebe, ali i za generacije koje dolaze.

229.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
ktabkbih.net/Laudato
Objavljeno:
 
06.06.2020 08:50
Ovih dana prisjećamo se pete obljetnice apostolskog pohoda Pape Franje Bosni i Hercegovini. Toga  6. lipnja 2015. godine, Sarajevo je bilo u središtu svjetske pozornosti. Geslo pohoda bilo je ''Mir vama'' koje je papa Franjo više puta tijekom posjete Sarajevu ponovio, pozivajući sve na dijalog pun povjerenja, na otkrivanje bogatstva svakoga od nas. Središnji događaj bilo je Misno slavlje na stadionu Koševo na kojem je sudjelovalo 70.000 vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine te susjednih zemalja. U propovijedi papa je kazao kako je stvarati mir svojevrsno umijeće: te se zahtijeva strast, strpljivost, iskustvo, postojanost. 
 

Blaženi su oni koji siju mir svojim svagdanjim radom, s gestama služenja, bratstva, dijaloga, milosrđa… Upravo će se ovi «sinovima Božjim zvati», jer Bog sije mir uvijek i posvuda; u punini vremena poslao je u svijet svojega Sina da imamo mir! Stvarati mir je posao koji se neumorno ostvaruje svakoga dana, korak po korak. Ona osoba, onaj narod kojega sam dosada doživljavao kao neprijatelja, zapravo ima isto lice kao i ja, moje srce, moju dušu. Imamo istoga Oca na nebesima. Dakle, istinska bi pravednost bila činiti toj osobi, tome narodu, sve ono što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu.
 

U popodnevnim satima, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, Sveti Otac susreo se sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima. Nakon što je saslušao svjedočanstva koja su proistekla iz razdoblja rata i ratnih razaranje, Papa je poručio da nemamo pravo zaboraviti na povijest, ne da bi se osvećivali , nego da bi se stvarao mir. Čovjek ili žena koji se posvete na službu Bogu i ne oproste ne služe ničemu.
Tijekom posjeta Sarajevu papa Franjo sudjelovao je i na ekumenskom i međureligijskom susretu na kojem su sudjelovali predstavnici različitih vjerskih zajednica. Papa je poručio kako Sarajevo koje je u nedavnoj prošlosti, nažalost, postao simbol rata i razaranja, danas, sa svojom raznolikošću naroda, kultura i vjera, može iznova postati znak jedinstva, mjesto u kojemu različitost ne bi predstavljala prijetnju, nego bogatstvo i priliku za zajedničkim rastom.
 
Posljednja točka apostolskog pohoda bio je susret pape Franje s mladima, u nadbiskupijskom centru „Ivan Pavao II." Tijekom susreta Sveti Otac je odgovorio na pitanja troje mladih iz Bosne i Hercegovine. To prigodom dao im je i posebnu zadaću. Poručio je: Budite mirotvorci, svi zajedno! Mir se uspostavlja između svih: muslimana, židova, pravoslavaca, katolika i drugih religija. Svi smo braća! Svi štujemo Jednoga Boga!
 
Ovim pastoralnim pohodom, papa Franjo je svima u Bosni i Hercegovini, ali i cijelome svijetu poslalo snažnu poruku da unatoč ranjavanjima, strahovima i sivilu, svatko može dodati malo svoje životne boje i barem na jedan dan ovaj svijet učiniti ljepšim za sebe, ali i za generacije koje dolaze.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!