Šesta obljetnica apostolskog pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini

Ovim pastoralnim pohodom papa Franjo svima u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu, poslalo je snažnu poruku da, unatoč svemu, svatko može dodati malo svoje životne boje i ovaj svijet učiniti ljepšim za sebe, ali i za generacije koje dolaze.

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
ktabkbih.net/Laudato
Objavljeno:
 
06.06.2021 08:45

 

Na današnji dan prije šest godina papa Franjo posjetio je Bosnu i Hercegovinu. Geslo apostolskog pohoda bilo je: 'Mir vama', koje je papa Franjo više puta tijekom posjeta Sarajevu ponovio, pozivajući sve na dijalog pun povjerenja, na otkrivanje bogatstva svakoga od nas.

Središnji događaj bilo je misno slavlje na stadionu Koševo, na kojem je sudjelovalo 70 000 vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine te susjednih zemalja. U propovijedi, Papa je kazao kako je stvarati mir svojevrsno umijeće, te zahtijeva: strast, strpljivost, iskustvo, postojanost.

U popodnevnim satima, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova Sveti Otac susreo se sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima. Nakon što je saslušao svjedočanstva koja su proistekla iz razdoblja rata i ratnih razaranje, Papa je poručio da nemamo pravo zaboraviti na povijest, ne da bismo se osvećivali, nego da bi se stvarao mir.

Tijekom posjeta Sarajevu papa Franjo sudjelovao je i na ekumenskom i međureligijskom susretu, na kojem su sudjelovali predstavnici različitih vjerskih zajednica. Papa je poručio da Sarajevo, koje je u nedavnoj prošlosti, na žalost, postao simbol rata i razaranja, danas, sa svojom raznolikošću naroda, kultura i vjera, može iznova postati znak jedinstva, mjesto u kojemu različitost ne bi predstavljala prijetnju, nego bogatstvo i priliku za zajedničkim rastom.

Posljednja točka apostolskog pohoda bio je susret pape Franje s mladima u Nadbiskupijskom centru 'Ivan Pavao II.' Tijekom susreta Sveti Otac odgovorio je na pitanja troje mladih iz Bosne i Hercegovine. Tom prigodom dao im je i posebnu zadaću. Poručio je: 'Budite mirotvorci, svi zajedno! Mir se uspostavlja između svih: muslimana, židova, pravoslavaca, katolika i drugih religija. Svi smo braća! Svi štujemo Jednoga Boga!'

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro