Početak Scotland Yarda

Britanski Scotland Yard najstarija je organizirana policijska služba na svijetu.

scotland.jpg
Autor
Laudato NP
Fotograf
www.news18.com
Objavljeno:
 
29.09.2014 10:27

Londonska gradska policija utemeljena je zakonskom odredbom britanskog parlamenta 29. rujna 1829. godine, na inicijativu ministra obrane Roberta Bobbija Peela. On je svojim autoritetom utisnuo pečat novoj policiji pa je po njemu do današnjih dana londonskim policajcima ostao nadimak “Bobbie”.

U početku su Londonci bili opčinjeni, a mnogi čak i uvrijeđeni nepristranošću Peelovih policajaca. Jedan novinar je zapisao: "Bobiji su danas pretraživali građane tražeći ukradene stvari. Bez imalo obzira zaustavljali su sve kočije i pješake bez obzira na to kako ugledni bili!"

Policijski stožer smjestio se u uličici Great Scotland Yard (Veliko škotsko dvorište), mjestu gdje je u srednjem vijeku za posjeta Londonu odsjedao škotski kralj. Londonci su postaju uskoro prozvali po toj ulici i, bez obzira na to što se sjedište do danas već dva puta preselilo, naziv je ostao.

"Scotland Yard" se bavi londonskim policijskim problemima, ali u nekim slučajevima preuzima istrage i u ostalim dijelovima Engleske, a osim toga je i glavni Interpolov britanski suradnik.

Nebrojene avanture izmišljenog detektiva Sherlocka Holmesa ili rješavanje nikad riješenog slučaja stvarnog Jacka Trbosjeka Yardove su policajce učinili sinonimom detektivskog posla. Mnogi su svjetski velegradovi organizirali detektivsku službu po uzoru na Scotland Yard. Slične policijske postrojbe možemo vidjeti u desecima detektivskih serijala koje svakodnevno pratimo na malim ekranima.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!