Posljednji papa koji prije izbora nije bio biskup

Bartolomeo Alberto Cappellari, poznatiji kao papa Grgur XVI. umro je na današnji dan 1861. godine.

2.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
wikimedia
Objavljeno:
 
01.06.2020 19:10

Na današnji dan 1846. godine umro je papa Grgur XVI., posljednji papa koji prije izbora nije bio biskup. Uoči konklava bio je redovnik iz crkvenog reda kamaldoljanina, strogog reda koji je proizišao iz benediktinaca.

U samostanu je do izražaja došla njegova neobična intelektualna nadarenost, a glas o njemu pročuo se kad je krajem 18. stoljeća objavio studiju 'Pobjeda Svete Stolice i Crkve nad navalama novih ideja' u kojem je branio nepogrješivost pape, premda će se dogma po tom pitanju formulirati 70-ak godina kasnije. 

Za glavnog vikara svoga reda imenovan je 1823. godine te je usko surađivao s papom Lavom XII. Papa ga je dvije godine kasnije imenovao 'kardinalom u srcu'. Inače, taj časni naslov izvorno nije bio usko vezan uz biskupstvo, nego su kardinalima mogli postati svećenici, pa čak i laici.

Na konklavama nitko nije mogao ni pomisliti da će Cappellari postati novi rimski biskup, koji je kandidaturu za papu prihvatio nakon nagovora dugogodišnjeg prijatelja. Glasovi su naginjali prema kardinalu Giacomu Giustinianiju, ali je kardinal Juan Francisco Marco y Catalan uložio veto na njegov izbor. Nakon mnogih usuglašavanja i uvjeravanja, na blagdan svijećnice 2. veljače 1983. godine Bartolomeo Alberto Cappellari izabran je za papu.

Naravno, morao je biti posvećen za biskupa. Njegov pontifikat ostat će zapamćen po borbi protiv liberalizma i sekularizacije društva te je osudio trgovinu robovima i neljudsko ponašanje prema tamnoputim ljudima.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!