Postao prvi svećenik Butana nakon što je u avionu sjedio s Majkom Terezijom

Priča Kinleya Tsheringa iz Butana jedna je od onih koji potvrđuju da Božja riječ nema granica. On je 1995. godine postao prvi katolički svećenik Butana!

kinley-tsheringa-i-majka-tereza.jpg
Autor
aleteia.org/Laudato/preveo:D.R.
Fotograf
facebook.com/Kinley Tshering
Objavljeno:
 
26.06.2019 16:39

Butan je budistička zemlja. Budizam je proglašen državnom religijom, ali među 700 tisuća stanovnika ima i 20-ak posto hinduista. Kršćanstvo je prisutno u državi u malom omjeru od otprilike 0.5%, odnosno oko pet tisuća kršćana. Među njima se našao i obraćenik Tsheringa.

Razmišljajući o pozivu, Tshering je tražio Božji znak. I pronašao ga je, u avionu, sjedeći pored svete Majke Terezije. Ubrzo se priključio isusovcima te se spomenute 1995. godine zaredio za svećenika.

Tsheringovi roditelji, predani budisti, željeli su da postane budistički redovnik te su ga kao dijete odveli u samostan. Međutim, Tshering je pohađao kršćanske internate u Indiji jer 60-ih godina prošlog stoljeća u Butanu nije bilo mnogo dobrih škola.

Kad se u devetom razredu krstio, ta je vijest šokirala njegovu obitelj. No, on je ustrajao u svojoj odluci da bude kršćanin. Potom je pohađao isusovačke fakultete te je završio menadžment. Prvo je radio u poslovnoj industriji, ali u tome nije pronalazio zadovoljstvo.

Počeo je razmišljati o tome da postane svećenik. Dugo je vremena molio Boga za znak, a on se pokazao 1985. godine u obliku male starice koja je sjedila pored njega u zrakoplovu. Tshering tvrdi da su kratko razgovarali, uglavnom o njegovom traganju te ga je ona ohrabrila da pođe u svećenike.

- Taj susret nije bio 'slučajan', on je za mene djelo Božje providnosti koja mi je promijenila cijeli život - kaže ovaj isusovac.

U novicijat isusovačkog reda ušao je u lipnju 1986. godine. Devet godina kasnije se zaredio, a iste godine ponovo je susreo Majku Tereziju, ovoga puta u Kalkuti.

- Bila je sretna kad je čula da sam postao svećenik. Rekla je da se od susreta u avionu stalno molila za mene - rekao je Tsheringa.

Tshering je proveo 33 godine u Darjeelingu, gdje je radio kao ravnatelj dviju škola prije nego je postao provincijal isusovačke provincije Darjeeling. Međutim, nakon nekog vremena odlučio se vratiti u Butan.

Sada se tamo nalazi, brinući se o malom katoličkom stanovništvu te je još uvijek jedini butanski katolički svećenik.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!