Prije 428 godina u Europu donesen krumpir

S vrhova tajanstvenih Anda, iz dalekog carstva Inka, u Europu je 28. srpnja 1586. godine prvi put donesen krumpir.

krumpir.jpg
Autor
Laudato/www.haber.ba
Fotograf
www.marthastewart.com
Objavljeno:
 
28.07.2014 11:10

Iako postoje razne teorije, smatra se da su krumpir na današnji dan donijeli španjolski mornari nakon povratka iz Perua. Krumpir se u Peruu uzgajao još otprije 8000 godina p.K.

Na visoravnima Perua su imali i poseban način pripreme krumpira za skladištenje, kroz proces koji je trajao 5 dana. Razne vrste krumpira stavljali su noću da se smrznu, a danju ih izlagali intenzivnom suncu i gazili kako bi se uklonila ljuska i na taj način iz krumpira eliminirala voda.

Takav krumpir nazivali su Chuño (od kečuanskog jezika ch'unu, što znači smrznuti). Chuño gomolji čuvani u hladnim podzemnim skladištima mogli su biti pohranjeni godinama bez da su izgubili išta od svoje prehrambene vrijednosti. Geografske zone Bolivije i Perua i danas koriste isti način čuvanja krumpira, a od takvog krumpira prave razne poslastice, jela s mesom, kao i chuño brašno. Chuño je bitan sastojak u mnogim jelima peruanske i bolivijske kuhinje.

Smatra se da je krumpir bio glavni izvor energije za stanovništvo Inka, a zna se da su Španjolci rudare koji su radili u rudniku srebra i priskrbili im golemo bogatsvo hranili uglavnom krumpirom.

U Europi se ispočetka uzgajao kao egzotična, ukrasna biljka, a postoji podatak da je kraljica Marie Antoinette čak imala ukrašen šešir s cvijetom od krumpira.

Naveliko se počeo uzgajati tek oko 1770. godine nakon nekoliko izrazito hladnih godina, zbog čega oslanjanje na tradicionalne kulture, više nije bilo pouzdano.

U vrijeme epidemije gladi u Europi se počeo masovno koristiti za prehranu.

Krumpir je biljka iz porodice Solanaceae, kojeg u Peruu ima nekoliko desetaka različitih vrsta. Plavi krumpir koji je posljednjih godina postao "egzotika" američkih i europskih restorana, već se nekoliko godina uspješno uzgaja i kod nas. Plava boja potječe od pigmenta antocijana.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!